Дават помощи, само ако детето ходи на забавачка

Александра Маркарян 14 август 2013 в 08:02 2584 1

Детска градина. Снимка: БГНЕС
Детска градина. Снимка: БГНЕС

Помощи за дете ще се дават, само ако то редовно посещава подготвителна група в детска градина или училище. При три дни отсъствие без уважителна причина помощта за съответния месец няма да бъде изплатена.

Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, които правителството ще приеме днес.

Изключение ще се прави само за деца, чието здравословно състояние не позволява посещаването на подготвителните групи. По закон посещението в подготвителните групи е задължително от 5-годишна възраст.

Промените в правилника съответстват с измененията в Закона за семейните помощи за деца, които влизат в сила от 1 септември.

От тогава вече ще се изисква към молба-декларацията за отпускане на помощта да се прилага удостоверение за записване на детето в подготвителна група. 

С постановлението се правят промени и в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. С тях се гарантира, че на всички деца, настанени в специализирани институции – домове, ползващите социални услуги от резидентен тип (преходно жилище, кризисен център и център за настаняване от семеен тип), ще се предоставят месечни средства за джобни разходи. Тези средства се определят ежегодно от Министерския съвет и се изплащат чрез бюджетите на общините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови