Ексклузивно Паралелното преброяване: ''Възраждане'' изпревари БСП, Янев влиза, а ИТН - не

Държавата нямала механизми да пипа цената на горивата

Последна промяна на 18 август 2012 в 12:50 1759 1

Министърът на транспорта Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС
Министърът на транспорта Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС

Държавата няма механизми, с които да влияе на цените на горивата, заяви транспортният министър Ивайло Московски при посещението си във Варна.

Министърът определи цените на монополиста "Лукойл" като "предмет на абсолютно чисто пазарно търсене и предлагане".

Ясна е конструкцията на цената на горивата – стойността на суровия петрол, преработката на суровината, акциз, данък и търговски печалби, както и малкия процент на биогориво, което влиза вътре, обясни министърът.

Единствените лостове, които държавата можела да използва е да променя акциза и ДДС. Но всъщност и тях не можела да използва, защото процедурата, особено за акциза била сложна и трябвало да се минава през т. нар. "процес на дерогация" в Брюксел. Страните-членки не можели да вземат сами подобно решение, но Московски очаквал Европа да вземе общо становище, ако цените на горивата тръгнат в неконтролируема посока.

Както OFFNews.bg писа, приходите от акциз и ДДС на горивата в бюджета ни са сред най-ниските в Европа. За сметка на това печалбите на близкия до премиера Валентин Златев са сред най-големите в Европа и това е причина цените у нас да са по-високи от половината европейски цени.

Преди няколко седмици Държавната комисията за защита на конкуренцията определи "Лукойл" като монополист, но това не влияело на цените му.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови