Quantcast

Държавата дава 9,4 млн. за увеличение на заплатите в училища и градини

Последна промяна на 15 октомври 2013 в 18:02 1672 0

Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов
Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов

9,4 милиона лева ще отпусне правителството за дофинансиране на училищата и детските градини, чиито бюджети не позволяват 8% увеличение на заплатите на учителите и възпитателите.

Решението ще бъде взето на утрешното заседание на Министерския съвет.

Заплатите на педагози и персонал трябваше да се увеличат с 8% към 31 август 2013 г. спрямо 31 декември 2012 г. Това не се случи навсякъде, защото бюджетите на училищата зависят пряко от броя деца. Годишната субсидия се изчислява като броят на децата се умножи по годишната издръжка на едно дете в съответния вид училище. Размерът на издръжката в различните видове училища се определя от Министерския съвет.

Така учебните заведения с недостатъчен брой ученици се оказаха без средства за увеличение на заплатите.

 

"Средствата ще гарантират покриването на условно постоянните разходи на малките училища и детски градини и ще намалят зависимостта при разпределението на бюджетните средства единствено от броя на децата и учениците", обясниха от пресслужбата на Министерския съвет.

Финансовите средства за обезпечаване изпълнението на нормативния акт се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2013 г., се казва в прессъобщение от МС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !