Данъчни и прокуратура проверяват Ангел Семерджиев

Юлиан Христов 18 февруари 2013 в 11:03 3558 1

Данъчните и прокуратурата започнаха съвместна проверка на имотното състояние на бившия шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Това беше оповестено в понеделник от пресцентъра на Националната агенция за приходите (НАП).

Ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Семерджиев имущество отговаря на официално декларираните от него доходи. Проверката ще обхване и членовете на семейството му, както и близки до него дружества. Резултатите ще бъдат изпратени на Софийска градска прокуратура.

При подобни проверки данъчните инспектори оценяват цялото притежавано имущество от съответното физическо лице и го съпоставят с приходите му. Ако се установи разлика, се начисляват дължимите данъци, заедно с лихвите за пет години назад.

В разследване на ТV7 бяха извадени факти около състоянието на назначения от премиера Бойко Борисов и с протекцията на Трайчо Трайков шеф на енергийния регулатор. Разследването показва, че през цялото време като ръководител на ДКЕВР Семерджиев е бил в конфликт на интереси. Телевизията твърди, че той е лобирал в полза на частни фирми на свои близки роднини и приятели.

Семерджиев си е купил вила край Несебър за 35 хил. лв. от семейство, на чийто адрес е регистрирана фирмата "Проенерджи трейд" с предмет на дейност търговия с електроенергия. Фирмата е получила лиценз за тази дейност от ДКЕВР, а документът е одобрен от председателя на комисията Ангел Семерджиев. Справка в търговския регистър сочи, че собственик на фирмата е Анелия Димитрова. Тя била и кръстница на детето на Ангел Семерджиев.

Семерджиев пропуснал да декларира мезонет от 168 кв. м. в охраняван комплекс на брега на морето в Несебър. Той го купува през март 2011 г. за сумата от 182 480 лв. или 90 хил. евро. Проверката ни в Агенцията за недвижими имоти, която продава апартаменти в този комплекс, обаче показа, че цената на кв.м. е 1260 евро, т.е. за мезонет от 168 кв.м. цената би трябвало да бъде 211 680 евро, а не 90 хил. евро, колкото е платил Семерджиев.

Продавач на луксозната придобивка на Семерджиев е бизнесменът Николай Николов, който е построил и комплекса. Той също има бизнес, свързан със зелената енергия.

В момента ДКЕВР остава без ръководство, след като вчера, по искане на премиера, Юлиана Иванова подаде оставка още преди да бъде назначена.  Само ден след посочването на новия шеф на ДКЕВР в пресата излезе информация, че Иванова е собственик на електронен магазин, който незаконно продава цигари. От юли 2012 г. рекламата и продажбата на цигари онлайн е забранена чрез Закона за тютюна и тютюневите изделия. Иванова притежава фирмата “Имидж код груп”, която е собственик на онлайн магазина babbetshop.com. Преди седмица тя е прехвърлила управлението на фирмата. Според нейните обяснения засега той предлага само продукти на “Метро”, съобщи вестник “Труд”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!