Дълги опашки пред секциите в чужбина, рекорден вот дори в Пекин

12 май 2013 в 15:56 6676 1

Опашка от желаещи да гласуват наши сънародници във Франкфурт. Снимка: TV7/Васил Тасев
Опашка от желаещи да гласуват наши сънародници във Франкфурт. Снимка: TV7/Васил Тасев

Висока избирателна активност регистрират много от изборните секции в чужбина. По няколко часа на огромни опашки чакат сънародници в Германия и Англия, за да дадат своя вот.

Най-изнервено е положението в британската столица, където има стотици желаещи да гласуват, но дългото чакане отказва много от тях, сигнализират наши имигранти. 

"Просто искам да споделя, че е абсолютно недопустимо да има само две секции в Лондон. Току-що си тръгнахме от българското посолство, защото от сутринта има две опашки, които не помръдват. Говорихме с една жена, която сподели, че се реди от час и половина и е мръднала само десет метра. Не смятяме, че е нормално да се редим цял ден без да знаем дали ще успеем да гласуване", писани ни Петя Клайне.

Тази година в Англяи бяха открити само две секции за изборите - в посолството в Лондон и в българското училище „Гарман Роуд" в Тотнъм

"Преди повече от месец изпратихме писмо с две заявления за регистриране и в крайна сметка се оказа, че не сме в списъците. Седмица след изпращането на писмото ЦИК излязоха с официално изявление, че в едно писмо не може да има повече от едно заявление. Предполагам, че поради тази причина ни нямаше в списъците, но както казах, нашето писмо беше изпратено седмица преди това. Просто е недопустимо", пише още нашата читателка.

Внушителен брой желаещи да гласуват български емигранти се събраха пред изборната секция във Франкфурт, Германия. Както се вижда на снимката, публикувана от TV7, стотици хора чакат да дадат своя вот около 15 ч българско време. "Опашката е огромна!", коментира човекът, изпратил снимката.

Най-високата избирателна активност досега е регистрирана и в единствената избирателна секция в Пекин (Китай), която е една от общо четирите в Далечния Изток и Австралия (заедно с Канбера, Токио, Сеул). В китайската столица до 15:30 ч местно време са били подадени над 80 бюлетини. Това е своеобразен рекорд. На парламентарните избори през 2009 г. например е имало 51 гласа. Информацията е на нашата читателка Венета Маджистрели.
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!