Чалгаджийки орезилиха панаира на книгата в НДК

Последна промяна на 04 декември 2012 в 18:23 5588 5

Репетиция за концерта на Планета Пайнер в зала 1 на НДК. Снимка: OFFNews
Репетиция за концерта на Планета Пайнер в зала 1 на НДК. Снимка: OFFNews

Чалгаджийки оглушиха откриването на Международния панаир на книгата в НДК във вторник по обед.

Бумтящи звуци от бясна чалга удряха вратите на зала 1 на НДК. Заради репетициите за големия концерт на „Пайнер" щандовете на втория и третия етаж се тресяха и принудиха посетители и изложители да викат, за да могат да разговарят помежду си.

„Ами такова ни е озвучаването на панаира“, коментира издателка зад щанд с книги, свивайки рамене безпомощно.

Повечето изложители не знаеха каква е причината за силната музика, която се чува.

"Т'ва, дето ме питаш, е супер тъпо"

Точно край един от входовете за зала 1 мина поетът и драматург Елин Рахнев, който преди време официално беше обявил война на чалгата и пошлостта. Сам разтресен от звуците Рахнев гледаше с почуда. Наскоро в свое интервю той каза, че вече се е отказал от тази битка, „защото от другата страна са ужасно силни.“

На специфичната звукова среда стана свидетел и унгарският вицепремиер Тибор Наврачич, който е специален гост на панаира, тъй като тази година Унгария е страна на фокус.

Репортер на OFFNews влезе в зала 1 на НДК и установи, че чалга ритмите идват от последната генерална репетиция на фолк певиците от „Планета Пайнер“. Чалгарките се кършеха за големия концерт по случай 11-та годишнина на телевизия Планета. Репетицията се провеждаше под зоркия поглед на едър мъж, който се слави като виден режисьор на изявите на певачките. 

На въпрос коя е певицата, която пее в момента, той отговори: „Нали се сещаш, че това, дето ме питаш, е супер тъпо?! На въпроса кои са останалите певици, които ще се представят на концерта, отговорът беше: „Всички. Не ги ли знаеш?!“

София - европейска столица на културата

„Това е един фестивал на четенето, на културата, с който ще се борим за европейска столица на културата за 2019 г.“, обяви столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на откриването на панаира.

Панаирът на книгата ще продължи от днес до 9 декември. Издателствата предлагат книгите си средно с 20% отстъпка. В зависимост от тематиката и популярността на книгата някои намаления стигат и до 50%.

В програмата на панаира са включени и много премиери на нови издания, както и срещи с български автори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2012 в 11:47

Какво правят тия "чалгаджийки там"? Ами много просто - платили са си неимоверно високия наем за залата и си я ползват. Това, че хората, които отдават помещенията под наем, не са си свършили работата и не са преценили, че не е подходящо двете събития да се съчетаят, това не е проблем на "чалгаджийте". Престанете да обвинявате дадени стилове музика, а се замислете кой е истинският виновник за недомислиците и глупостта. И стига вече сте натрапвали тезата за пошлите текстове на чалга песните, популярната музика в цял свят е такава (заслушайте се в текстовете на Ники Минаж, Лейди Гага и тн.) - простовата, така че да е лесно смилаема. Смешно е когато сериозни хора водят борба с чалгата. Таргет-групите на всеки от тях са различни и не виждам на какво се основава тази вражда.

05.12 2012 в 13:27

Това вече е Национален Дворец на Халтурата!!!

05.12 2012 в 12:56

Престанете с тази чалга!Какво стойностно има в тази музика и текстове?Повтаря се всичко с една и съща мелодия и подобни текстове.Певиците се разголват по един и същи начин всичко е толкова пошло.Имат само малки имена.И трябва да си ги слушал 1000ди пъти за да кажеш коя пее в момента.Срам за българската култура!А имаме прекрасни млади изпълнители.Вземете музиката на Лили Иванова толкова години е приятна за слушане с прекрасни текстове.Поне в училищата ако това не става в къщи да възпитаваме децата си с класика и стойностни неща!

05.12 2012 в 10:41

НДК не е ли дворец на КУЛТУРАТА?? Какво правят тия там? НДК все още не е частен, доколкото знам, така че отговорността би трябвало да е на общината или греша?
Ако пък е на Министерство на културата, работата е безнадеждна...

04.12 2012 в 20:31

Позволете да покажа един малко по-особен аспект на случката. Да, Елин е прав - битката е загубена, ориенталщината е вече официално ПЪРВА природа на българина. В случая обаче тази напаст директно засяга висок гост от една по-развита страна, и повярвайте ми - това няма да мине просто така. Има едно нещо, от което чалгаджия и футболист номер 1 се бои панически - неодобрение в европейските дворове, а в случая приятелчетата и любимките му правят точно това - излагат не само нас, но и него. PROFIT!!!