Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бомба прекъсна делото срещу българския пилот в Гърция

Елица Мартинова 15 януари 2013 в 13:17 1137 0

Янко Стоименов. Снимка: bTV
Янко Стоименов. Снимка: bTV

Бомба прекъсна заседанието на апелативния съд в Атина, който разглежда днес на втора инстанция делото срещу българския пилот Янко Стоименов.

В сградата на съда бе получен сигнал за поставено взривно устройство, което наложи евакуацията на всички присъстващи.

Днес делото се гледа на втора инстанция, но съдът не успя да се произнесе окончателно заради заплахата.

Стана ясно обаче, че съдията отхвърли искането на защитата за възобновяване на разследването. Адвокатите на Стоименов настояха, че по случая има нови доказателства, които изискват повторно разглеждане на причините за катастрофата.

Това бе и официалната теза на България по въпроса, след като миналият четвъртък парламентът прие становище със следния текст:

Очакваме компетентните институции и органи да предприемат спешни действия за защита правата на Янко Стоименов, включително осигуряване на квалифицирана правна помощ. Очакваме да съдействат за възобновяване разследването на авиационното произшествие с оглед на получените нови важни факти и обстоятелства.

 

Българският пилот Янко Стоименов бе осъден през април на 123 г. затвор заради самолетна катастрофа, при която през 2005 година край Атина загинаха 121 души. Той не е управлявал конкретния полет, но е част от четиримата подсъдими по случая. За тях прокурорите твърдят, че са отговорни за инцидента поради небрежност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews