Бойко насоли македонски журналист

Елица Мартинова 08 юни 2012 в 18:53 2793 8

Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС, Архив
Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС, Архив

В петък по време на Балканския форум, който се провежда в София, възникна словесна схватка между премиера Борисов и македонски журналисти. Репортерите от  Скопие му потърсиха сметка за сутрешното изявление по повод спора около името на Македония.

По време на разговора с медиите Борисов бе прекъснат от македонски журналист.

Той обвини премиера, че неправомерно се "меша" (намесва) в казуса с името на Македония и че е противник на членството на югозападната ни съседка в ЕС.

Тези думи опънаха нервите на Борисов.

„България никога не е имала на знамето си пречупен кръст.  Ние първи ви признахме, работихме да ви паднат визите – и сега изведнъж какво - хитлеристки филм за България. И до този момент ние си мълчим. В кое се мешаме? В цар Самуил ли се мешаме? В Кирил и Методий ли се мешаме? Като гоните нашите посланици от паметниците ли се мешаме? Не се мешаме никъде", не можа да сдържи гнева си премиерът.

Тонът на Борисов обаче не стресна македонския репортер и той попита Борисов защо България празнува еднакви празници с Македония.

„Аз не знам защо вместо да гледате европейската си интеграция, непрекъснато се задават такива въпроси! Спрете да създавате интриги! Имаме да решаваме важни задачи за Балканите!“, бяха съветите на Бойко към македонския журналист.

В подкрепа на македонския репортер се намеси негова колежка и сънародничка. Тя покани Борисов да отиде в Македония и на място да изложи вижданията си.

Вместо да се стресне от предложението обаче, премиерът реагира спокойно и заяви, че с радост би приел покана за визита в Македония.

Словесната престрелка бе в противовес с темата за добросъседските отношения, която бе обсъждана на форума. Срещата бе открита с приветствена реч от самия Борисов. „Моя изконна мечта е всички държави на Балканския полуостров да са членове на Европейския съюз. В нашия регион минахме по всички възможни пътища на отрицание, кръвопролития, масови погребения, финансови кризи. Всички лошо, което можеше да се случи в нашия регион, се случи“, бяха точните думи на премиера малко преди конфликта с македонските репортери.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews