Бойко Найденов: Прокуратурата не е спирала делото „Белене“

Юлиан Христов 08 април 2012 в 19:01 1373 0

Бойко Найденов, и.д. главен прокурор. Снимка: БГНЕС
Бойко Найденов, и.д. главен прокурор. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не е спирала да работи по делото „Белене“. Това каза пред bTV заместник главният прокурор Бойко Найденов. Така той коменира изказването на премиера Бойко Борисов защо прокуратурата още не е предала виновните за злоупотреби в проекта на съда.

Найденов обясни, че има следствено дело, по което всяка седмица се правят запитвания, като се търси и правна помощ от руска страна. „Това че никой не е даден на съд означава, че няма доказателства за извършени престъпления“, обясни Найденов. Според него три години разследване не са дълго време за такова сложно дело, а основна пречка в случая е Законът за обществените пъръчки, който не е съвършен и има много клаузи, които дават възможност за бягство от отговорност. Найденов уточни, че близо 10 години прокуратурата предлага да се промени текстът за отговорността при сключване на подобни договори.

Не сме намерили парите на „Наглите“, каза още Найденов. По думите му прокуратурата няма достатъчно доказателства, от които да става ясно къде са парите от отвличанията. Единственото, което било ясно, е че парите не са в български банки. Това, че парите са заровени край София, е факт, който не е доказан, коментира още зам. главният прокурор. Нямаме доказателства, за да докажем къде са парите, правили са проверки на банки в чужбина.

Найденов поясни, че жертвите от отвличанията ще получат парите си, след като окончателно подсъдимите бъдат признати за виновни и на последна инстанция. Найденов уточни, че все още няма доказателства за това кой е тарторът на „Наглите“. Той не коментира изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов, за това че лидерът на групата е влиятелен и неосъждан човек. „Има различни версии, предположения и данни, обвинения се повдигат, когато има безпорни доказателства“, коментира Найденов.

Не съм чул да се спряга името ми за следващ главен прокурор. Може би следващият главен прокурор е хубаво да бъде прокурор от кариерата. Така Найденов коментира слуховете, че неговата кандидатура се спряга за следващ главен прокурор, след като изтече мандатът на Борис Велчев в началото на следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews