Българите свиват бюджета за лятна почивка

Елица Мартинова 11 август 2013 в 13:36 1381 0

Според първоначалните данни на НСИ българинът харчи над 2000 евро за почивка. Според реалните сумата е под 800. Снимка: sxc.hu
Според първоначалните данни на НСИ българинът харчи над 2000 евро за почивка. Според реалните сумата е под 800. Снимка: sxc.hu

Българите са свили бюджета си за летуване, сочат данни на Института за анализи и оценки в туризма, цитирани от bTV.

За пръв път от 2008 г. насам българите са предвидили по малко пари за ваканция по морето, сочи статистиката. Бюджетът за 4-дневна ваканция тази година е скромен и не надвишава 300 лв. През лято '2013 семействата отделят с 8% по-малко средства  в сравнение с 2008 г.

Според Института за анализи и оценки в туризма някои от причините за това са промоциите на хотелите по морето и по-евтиният път до Черноморието.

" Да, има проблем...хората се затормозяват с липсата на пари все повече и повече, всяка година. Биха казал, че европейската статистика, която казва, че сме излезли от кризата, не е права, защото повече хора предпочитат да пътуват при близки и роднини, отколкото да отидат на почивка", смята Боян Павлов от Института.

Компаниите за микро кредитиране също отчитат спад в заемите за летуване.

"Миналата година конкретният брой хора, които са изтеглили кредит са около 3 хиляди, а тази година са някъде около 1500-1600 човека", посочва Ина Илиева от компания за бързо кредитиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови