Българите пак са най-нещастни от всички в ЕС

30 ноември 2012 в 07:52 1549 0

Българите пак са най-нещастни сред европейците. Снимка: БГНЕС
epa03429904 (FILES) European flags are pictured in front of the European Commission Building, the Berlaymond, in Brussels Wednesday, 7 June 2006. The European Union is awarded the 2012 Nobel Peace Prize for its historic role in uniting the continent, it was announced in Oslo, Norway, 12 October 2012. EPA/OLIVIER HOSLET

Българите са най-нещастните и най-недоволните от живота си, показва последното Европейско проучване за качеството на живот (EQLS).

Българите са посочили средно 5.5 пункта за удволетвореност и 6.3 пункта за щастие от 10-степенна скала. Средно за страните от ЕС тези показатели са съответно 7.1 и 7.6.

Изследването се прави на всеки 4 години. В анкетата са включени въпроси за заетостта, доходите, образование, жилища, семейство, здраве, баланс между професионалния и личния живот.  

77% от българите са посочили, че трудно свързват двата края. 23% твърдят, че не могат да отопляват дома си, 65% не могат да пътуват по време на отпуска, а 51% посочват, че не си купуват нови дрехи. Само гърците са по-скептични към стандарта си на живот - 86% твърдят, че не могат да свържат двата края.

В България има и неудовлетворение от жизнената среда - хората се оплакват от мръсотията, качеството на сградите и водата, съседите или от достъпа до места за култура като кина, театри, галерии. Та се дали най-ниска оценка и за транспорт, здравеопазване, образование, грижи за децата и възрастните.

И в това проучване жителите на Дания, Швеция и Финландия са най-доволни от живота си.  

Резултатите за удовлетвореност от живота от последното изследване повтарят до голяма степен тези от предишното през 2007 г. Драстично е намалял оптимизмът за бъдещето и доверието към институциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!