Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Българин покорява най-южната точка на Земята

Борислава Бибиновска 28 декември 2012 в 15:46 5540 0

Христо Пимпирев ще покори най-южната точка на Земята. Снимка: БГНЕС
Христо Пимпирев ще покори най-южната точка на Земята. Снимка: БГНЕС

Проф. Христо Пимпирев ще стане третият българин, забил националния ни трибагреник на най-южната точна на планетата. Той ще достигне до т. нар. "дъно на Земята" или там, където всички меридиани се пресичат.

Проф. Пимпирев ще потегли утре в 14 ч. със самолет през Франкфурт и Буенос Айрес. Отправна точка на пътуването е Пунта Аренас, най-южният град на Чили, който е разположен на Магелановия проток. След това всички участници в международната експедицията, в която Пимпирев е единственият българин, ще отпътуват към предвидения полеви лагер "Union Glaciar" в подножието на най-високия връх в Антарктида Маунт Винсент. Там те ще останат за двудневна аклиматизация, след което ще продължат към полюса. 

Около 10 януари догодина се очаква проф. Пимпирев да развее българския флаг от най-южната точка на планетата ни. 

"Това не е някакво геройство. Това е едно предизвикателство", сподели Пимпирев пред БНТ. Очаква се температурата тогава да е -35 градуса.

Проф. Пимпирев твърди, че за него пътуването е сякаш завръщане вкъщи, защото стъпва на Антарктида за 21-ви път като част от българската антарктическа експедиция. Сумарно е изчислил, че е изкарал близо три години на ледения континент. Сега обаче за пръв път ще стъпи точно на най-южната точка на Южния полюс.

България има база в Антарктида от 21 години насам. 16 българи са посрещнали Коледа там, разказа проф. Пимпирев. Той отбелязва, че българската база е постоянен консултативен член на Антрактическия договор и взима участие в регулирането на природните богатства и ръководенето на туризма.

Проф. Христо Пимпирев е доайен на българската антарктическа програма, участник в Първата национална антрактическа експедиция през сезона 1987/88 и председател-учредител на Българския антрактически институт.

Той е третият българин, който ще стъпи на най-южната точка на планетата. Преди него там са били писателят Стефан Груев и пътешественикът Стефан Пашов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!