България сред страните с най-много безработни младежи в ЕС

Вероника Шербанова 28 септември 2012 в 16:20 1660 0

Младежи. Снимка БГНЕС.
Младежи. Снимка БГНЕС.

Близо 22% от всички от всички българи на възраст между 15 и 24 години не посещават учебно заведение или не работят. Това показва доклад на Европейската комисия, обхващащ периода между април и юни 2012 г.

По този показател се оказваме на първо място в Европейския съюз. Малко по-нисък е процента в Италия и Румъния. Най-малко младежи извън училище и без работа пък има в Холандия, Люксембург и Дания – под 7%.

Безработицата сред младите хора в ЕС остава висока през второто тримесечие на годината. В дванадесет от страните членки тя е над 25%, а само в три – Австрия, Германия, Нидерландия, е под 10%.

Процентът на общата безработица в Европейския съюз продължава да се увеличава, става ясно от доклада. През първите три месеца на годината тя е 10,4%, като стойностите са се увеличили в 17 държави. Безработни в посочения период са били 25,3 милиона души или с 2,6 милиона повече, отколкото през март миналата година. Броят на тряйно безработните пък е достигнал 10,7 милиона души.

Разликата между най-високата и най-ниската стойност на безработицата също се е увеличила рекордно. През периода април - юни 2012 г. тя е достогнала 20,6 процентни пункта. Най-висок е процентът на безработните в Испания – 25,1%, а най-нисък е този в Австрия – 4,5%.

Голям е дялът и на работещите на непълен работен ден, сочи докладът на ЕК. Те са около 8,6 млн. души, като повече са жените.

Продължава да нараства и процентът на децата, застрашени от бедност. Той достига до над 20% в България, Испания, Гърция, Румъния, Италия и др, като отчетените стойности са след получаването на социални плащания.

През второто тримесечие на годината икономически растеж показват само Франция, Германия и Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови