България чества 128 години от Съединението

OFFNews 06 септември 2013 в 08:19 3445 3

Територията на България след Съединението
Територията на България след Съединението

Днес България чества 128 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Обединението става факт в есента на далечната 1885.

 Ето какво припомня сайтът "Българска история" за този ден:

Успешните военни действия на руската армия и българското опълчение от 1877 и 1878 г. принуждават Османската империя да признае поражението си. Вследствие на това през март месец 1878 г. започват мирни преговори, след които става ясно, че на картата на Балканския полуостров след близо петвековно прекъсване отново се появява България.

Границите й, предвидени от останалия в историята като Санстефански мирен договор, обхващат почти всички земи, които са населени с българи и превръщат младата държава в една от най-големите на полуострова с нейните близо 180 000 км² площ.

Това те обаче не се харесва на Великите сили, които виждат в българската държава един огромен проводник на руско влияние на Балканите. Именно заради това те се намесват решително в мирните преговори и от Санстефанска България остава само хубавия спомен. Официалният договор, подписан в Берлин, разпокъсва жестоко българската държава. Той предвижда създаването на трибутарно Княжество България, включващо земите на север от Стара планина (до река Дунав) и Софийския санджак. Създава се и автономната област Източна Румелия, която обаче остава под властта на султана, а земите в Македония остават част от Османската империя.

Това несправедливо разделение предопределя съдбата на България през следващите десетилетия. Нейна основна цел става обединението на всички българи в една държава, като през следващите години политическият елит ще се стреми само към това. Доказателство за решителността на българите е Кресненско-Разложкото въстание, което избухва само няколко месеца след подписването на Берлинския договор. Въпреки грешките и липсата на единна програма, въстанието показва, че изстрадалият български народ няма да се примири със статуквото, наложено от Великите сили. В следващите няколко години на дневен ред излиза обединението на Княжество България и Източна Румелия, което става факт на 6-ти септември 1885 година. То се явява първата реална стъпка към сбъдването на националния идеал и се нарежда сред най-големите дела, подготвени и извършени от българи.

Само шест години след Освобождението нашият народ дръзва да наруши установеното от Берлинския договор статукво и да отхвърли позорните му клаузи. При подготовката на Съединението и в борбата за неговата защита българите показват политическа зрялост, а само месец по-късно и военна доблест в боевете при Сливница, Драгоман, Пирот и Видин. В следващите редове ще ви запознаем детайлно със случващото се в Източна Румелия, за да добиете по-добра представа как точно Съединението става факт.

Денят на Съединението у нас е обявен за национален празник и неработен ден.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!

Още за Съединението и интересна инфографика от историческите събития през 1885 г. можете да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!