Авторът на розовата творба: Свободата не може да бъде стъпкана и с танкове

Симона Костадинова 21 август 2013 в 14:30 6207 40

Паметникът на Съветската армия пак осъмна боядисан, но този път и с надписи. Снимка: Сергей Антонов
Паметникът на Съветската армия пак осъмна боядисан, но този път и с надписи. Снимка: Сергей Антонов

Днес Паметникът на съветската армия осъмна боядисан в розово, както и с надпис на чешки "България се извинява". Този протестен акт беше направен по модел на подобен такъв от преди 22 години, когато Давид Черни обагрил в същия цвят танк по повод годишнина от "Пражката пролет".

Разбира се, не закъсняха и полярните отзиви и гледни точки относно обагрянето на столичния паметник. Руският сайт lifenews например определи бунтарската проява като "вандалска", а нейните вършители - като "престъпници". Далеч по-добра беше оценката на чешкия портал zpravy.ihned, който определи протестното обагряне на паметника като "нова визия". От сайтa припомниха и за другото му изрисуване  от преди две години - "В крак с времето", както и за актa на солидарност с феминистките от "Pussy riot", извършен миналата година.

Един от анонимните автори на розовото решение за паметника даде коментар пред блога на Асен Генов. "Вината не се поема с мезета, другари комунисти. Вината се поема с извинение. Свободата никога не може да бъде стъпкана. Дори и с танкове", отговори той на въпрос какво е посланието на изрисувания паметник. Това е изцяло политическа проява, която е израз на масовото недоволство от дейността на настоящето правителство, заяви авторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!