"Атака" иска да се удължи мораториумът за продажбата на земя на чужденци

Последна промяна на 18 септември 2013 в 14:27 2163 14

Волен Сидеров. Снимка:БГНЕС
Волен Сидеров. Снимка:БГНЕС

Предложение за удължаване на забраната за покупка на земеделска земя от чужденцки ще внесе в Народното събрание парламентарната група на "Атака", обяви лидерът й Волен Сидеров.

Идеята на националистите касае мораториум върху продажбата на земя на чужденци, който трябва да отпадне в началото на 2014 г. От "Атака" настояват забраната да остане поне до 2020 г.

Аргументът на националистите е, че в момента българският стандарт е изключително нисък в сравнения с европейския и по тази причина земеделската земя у нас е в пъти по евтина. Това, според Сидеров, крие сериозна опасност за българското земеделие, защото земите могат да бъдат изкупени масово и на безценица от чуждестранни инвеститори.

"Българската земеделска земя е 10 пъти по-евтина. Един декар струва 440 лева или 220 евро. В Холандия, например, цената е 2930 евро на декар. Това създава възможност българските земи да бъдат изкупени на безценица, след което това става частен имот, има териториална неприкосновеност и България няма да може да разчита на земеделието си", предупреди лидерът на "Атака".

Сидеров предупреди, че много парцели вече са закупени от чужденци, които само чакат 2014 г., за да ги узаконят.

"Ние изчислихме, че в България има 37 млн. декара земеделска земя, която би донесла 8 млрд. евро печалба. За сравнение, печалбите на Facebook само за миналата година са 100 млрд. евро. Това означава, че една интернационална компания може с лекота да купи половин България и да осъмнем като гости в собствената си държава", предупреди Волен Сидеров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2013 в 19:00

Волен нито е свестен, нито е луд.

18.09 2013 в 17:47

Не опростявай толкова нещата. Големия ефект би се получил не върху земеделските земи.
Спорни са евентуалните резултати от отпадането на мораториума. И национализма и либерализма имат сериозни доводи в случая.
Да седнат и да мислят. И да обявят позиции на светло.

18.09 2013 в 16:57

+108

Сидеров говори много верни неща, обаче едва ли ще може да ги реализира с толкова малко избиратели, а дори случайно да дойде на власт някога, екипът му е толкова слаб, че ще се получи обратен ефект. Обаче за да хвърля камъни в блатото върши идеална работа. Вдига кръвното на останалите политици и ги държи в тонус. Изобщо, като цяло играе полезна роля.

Предполагам, че сливането на протеста с Гей Прайда ще му даде поводи за осмиване и иронизиране на политическото статукво. Жалко, че френския дебелобузест чичко посранник си замина, сигурно щеше да отиде на среща с гей-протестуиращиге против олигархията. А, сетих се - кога ханкур брат и шит лорд ще публикуват списък с олигарсите?! Айде чакам!

18.09 2013 в 16:25

Украйна се натиска да влиза в ЕС, пък те холандци и белгийци за български земи примрели :)

18.09 2013 в 16:20

Холандия е с мноооого по- малка територия от България, а пък е и мноооого по- гъсто населена, освен това няма толкова много земя подходяща за земеделие, а тъй като голяма част от обработваемата земя е иззета от бивши морски заливи, това пък увеличава разходите и времето за обезсоляването й. голяма част от земеделието на холандците не е е класическо земеделие ами развита хидропоника.
Намерил примери да сравнява несравнимото. А после пак ще има "чуденка" - защо холандците, тия "лоши хора" искат ограничения точно за българи и румънци.

18.09 2013 в 16:14

аз съм на снимката от протеста ,познават ме много хора от София и продължавам да си пия кафето сутрин пред НДК, ти имаш проблеми дръвчо БРАТ май

18.09 2013 в 16:09

извинявам се за несвързаните ми думи ,аз имам лицензии от БНБ и МВР,сещам се и сега преди години и че съм бил и парамедик(фелдшер)и съм помагал на многа хора ,та такава мръсна и ненаказана корупция в държавата ни не съм и си представял да има

18.09 2013 в 15:45

оо ти дори се предстваяше за един човек по една от снимките за протеста и как си спрял да ходиш на протеста после? Само дето аз тоя човек го познавам и той още си ходи хахаха, дааа спомням си лъжлива кампания срещу фандъкова водеше, и май сега обърка статията ...

18.09 2013 в 15:44

Темата ли обърка, що ли?

18.09 2013 в 15:36

не съм изобщо съгласен със Столична община имота да се подарява безвъзмезднно на мутри за частни нужди, навремето ,подарихме част от имота за строежа на метрото ,и забележете ,копелетата го приватизираха и откупиха,ма тва нищо ,а сега едни другари го ограбиха със заповед на тогавашния кмет Борисов абсолютно незаконно и в противоречие на законите ,български и европейски и без да ни оведомят ,а направо ,комсомолците,а за моя милост по време на кражбата ми изпратиха проверка от ДАНС да бъда пречупен и да не се съпротивлявам ,е мутри ,няма да оставя бащините имоти крадци мръсни наследственни комунисти да краднете с подкрепата на държавата ,а за нас балъците да продължаваме да плащаме данък и такса смет на вече откраднатото