Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Атака" иска да се удължи мораториумът за продажбата на земя на чужденци

Елица Мартинова 18 септември 2013 в 14:27 2970 14

Волен Сидеров. Снимка:БГНЕС
Волен Сидеров. Снимка:БГНЕС

Предложение за удължаване на забраната за покупка на земеделска земя от чужденцки ще внесе в Народното събрание парламентарната група на "Атака", обяви лидерът й Волен Сидеров.

Идеята на националистите касае мораториум върху продажбата на земя на чужденци, който трябва да отпадне в началото на 2014 г. От "Атака" настояват забраната да остане поне до 2020 г.

Аргументът на националистите е, че в момента българският стандарт е изключително нисък в сравнения с европейския и по тази причина земеделската земя у нас е в пъти по евтина. Това, според Сидеров, крие сериозна опасност за българското земеделие, защото земите могат да бъдат изкупени масово и на безценица от чуждестранни инвеститори.

"Българската земеделска земя е 10 пъти по-евтина. Един декар струва 440 лева или 220 евро. В Холандия, например, цената е 2930 евро на декар. Това създава възможност българските земи да бъдат изкупени на безценица, след което това става частен имот, има териториална неприкосновеност и България няма да може да разчита на земеделието си", предупреди лидерът на "Атака".

Сидеров предупреди, че много парцели вече са закупени от чужденци, които само чакат 2014 г., за да ги узаконят.

"Ние изчислихме, че в България има 37 млн. декара земеделска земя, която би донесла 8 млрд. евро печалба. За сравнение, печалбите на Facebook само за миналата година са 100 млрд. евро. Това означава, че една интернационална компания може с лекота да купи половин България и да осъмнем като гости в собствената си държава", предупреди Волен Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!