Американският митрополит Йосиф подал оставка

Борислава Бибиновска 26 февруари 2013 в 14:19 2291 0

Американският и австралийски митрополит Йосиф. Снимка: bulgariandiocese.org
Американският и австралийски митрополит Йосиф. Снимка: bulgariandiocese.org

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е подал оставката си, пише в. "Труд".

Според изданието дядо Йосиф е пожелал официално да се оттегли от поста си на ръководител на епархията.

В. "Труд" посочва, че Йосиф вече е разпоредил делата в епархията си и е посочил своя заместник.

Смята се, че Американският владика има амбиции да стане шеф на кабинета на новоизбрания патриарх Неофит и да участва в подготовката за избор на нов Русенски митрополит.

Самият митрополит Йосиф, който бе и говорител на Патриаршеския събор, сподели пред журналисти, че не веднъж е искал да подаде оставка и да се завърне в България. Тогава дядо Йосиф обясни, че носталгията по родината му тежи. В досието на владиката за принадлежността на Йосиф към Държавна сигурност (ДС) също се посочва, че преди години младият духовник е изпратен в Америка против волята му. 

Митрополит Йосиф със светско име Иван Босаков е роден на 6 декември 1942 г. в с. Славовица, Пазарджик. Завършва семинарията и Духовната академия през 1970 г. Също както новоизбрания патриарх Неофит, Йосиф също е бил сред любимите духовници на патриарх Максим. Самият Максим подстригва Йосиф за монах в Троянския манастир и го взема при себе си като протосингел в Ловченска епархия. Когато Максим е избран за патриарх през 1971 г. взима младия духовник със себе си, ръкополагайки го за протосингел на Софийска епархия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!