Адвокат иска проверка на дела срещу сина на Гугушева

03 декември 2012 в 19:04 2354 0

Ръководството на СДС представя кандидатурата на Галя Гугушева. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР
Ръководството на СДС представя кандидатурата на Галя Гугушева. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР

Адвокат подаде сигнал във ВСС заради съмнения за оказване на влияние върху съдии, взимали решение в полза на фирмата на сина на прокурор Галя Гугушева.

Спецпрокурорката беше издигната от СДС за кандидат в Конституционния съд, като тя трябва да заеме мястото на скандално напусналата съдебната система съдия Венета Марковска. Съмнения около имотното състояние на Гугушева се появиха още миналата седмица. 

Адвокат Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост" е сезирал ВСС за поредица от дела, по които неговата адвокатска къща е защитавала клиенти в спорове с фирмата на сина на прокурорката. По време на едно от делата срещу фирмата адвокатът се запознал с всичкиостанали дела  на фирмата, които били идентични по казус. Всички искания на фирмата на последна инстанция са уважени, а исковете на пострадалите купувачи са отхвърлени. 

В статия за Mediapool адвокатът пише:

Ето защо ние депозирахме сигнал до Инспектората при Висшия съдебен съвет и до Ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура, в който включихме въпросните дела (преди седем месеца дадохме друг сигнал по повод дела на Върховния административен съд – без резултат). Искаме проверката да изследва как е спазено законовото изискване на разпределението на всички тези дела на принципа на случайния подбор.

Убедени сме, че бъдещата проверка може да хвърли светлина и върху уникалния факт, че представляваната от сина на прокурор Гугушева фирма на последната инстанция печели сто процента от делата срещу искащите парите си клиенти. Считаме, че подобна проверка е и наложителна след публичната информация за крупни дарения в полза на настоящия кандидат за конституционен съдия (явно даренията на значителна стойност, както и в случая с г-жа Марковска, са особено популярни в някои юридически среди).

Според адвокат Груйкин, ако съмненията се окажат верни, в случая става въпрос за действие на организирана престъпна група, което трябва да се разследва от Апелативната специализирана прокуратура, където Гугушева е зам. ръководител.  "Всъщност – тя, ако е налице някаква съмнителна дейност по тези дела – би трябвало да разследва и сина си (т.е. – себе си), или най-малкото неговия клиент. Това по принцип е възможно, но е малко вероятно", обяснява адвокатът.

Ако една фирма само за един свой строителен обект има дела с интерес десет милиона (и това не са всички дела на тази фирма), представете си пари от какъв порядък се "въртят“ от съдебната ни система! През последните три години управляващите в България методично овладяха сферите, в които има най-много пари – и "правосъдието“ не прави изключение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!