7 години затвор за Николай Цонев поиска прокуратурата

Юлиан Христов 24 октомври 2012 в 15:18 4213 0

Николай Цонев. Снимка: БГНЕС
Николай Цонев. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска днес седем години затвор за бившия военен министър Николай Цонев. 

Той, заедно с финансиста Тенчо Попов и съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров, са обвинени в даването на подкуп от 20 хил. евро на следователя Петьо Петров. Според прокуратурата целта е била да се осуети разследване, което е водено срещу Цонев като министър. 

Седем години лишаване от свобода беше поискана и за Тенчо Попов и шест години - за Петър Сантиров. Прокуратурата поиска и максимален размер глоба за тримата от по 20 хил. лв. 

Днес пред съда обяснения дадоха и тримата подсъдими. 

Николай Цонев заяви за пореден път, че не познава нито един от другите двама подсъдими.

Много по-обстоятелствен беше Тенчо Попов, който според обвинението е посредникът по предаването на подкупа. В обясненията си той се размина с показанията, които е дал в досъдебната фаза. Това той обясни с натиска, който му бил оказан от разследващите и от възможността да му бъдат образувани нови дела. Именно разминаванията в показанията му се стори укоримо за прокуратурата и тя поиска по-тежко наказание.

"Потресен съм от всичко това, което се случи, възмутен съм от начина, по който бях арестуван и по който беше водено досъдебното производство", каза днес той пред съда. Той заяви, че познава Николай Цонев от Централния предизборен щаб на НДСВ, където двамата са били членове. Във връзка с осуетяването на разследването срещу ексвоенния министър, Попов заяви, че активната страна е бил следователят Петьо Петров, който е и основният свидетел в процеса. "Не съм самарянин, за да дам собствени пари в полза на Цонев. Аз разбрах, че Петров ме използва като канал за рекет срещу Цонев", каза пред съда Попов.

Той подробно разказа за срещите си със следователя и за това как той си поискал 60 хил. евро, които дори предложил да раздели с Попов, ако той успее да склони Цонев да плати. Финансистът обясни, че по никакъв начин не е контактувал с Цонев, дори не е имал и телефона му. По време на разпитите му след задържането той е казал друго - че е пратил няколко съобщения на Цонев за случващото се. 

По обясненията на Попов следователят се е държал нагло, като е нарекъл Цонев "тъпо парче" и "престъпник" и е казал, че "ако тоя няма пари, да му дадем да си харчи". Именно това "изригване" на следователя липсвало от приложените по делото записи със СРС, смята Попов. Накрая той решил да вземе нещата в свои ръце и да отговори със същата наглост, с която се държал следователят. Повикал го офиса си и демонстративно му метнал плик, пълен със стари неденоминирани левове, които били част от колекцията му. Петьо Петров обаче не отворил плика и си тръгнал. Минути след това Попов бил арестуван. Записите от скандалния арест бяха разпространени няколко дни по-късно. От тях беше видно, че антимафиотите се снимат триумфиращо след направения арест. 

Именно начина на провеждането на арестите даде основания на подсъдимите да търсят правата си в Страсбург. Арестът на ексвоенния министър стана популярен с фразата на зам. градския прокурор Роман Василев. От разпространено видео се чува ясно как той разпорежда на Цонев да застане на колене, тъй като е "абсолютен престъпник". Тенчо Попов пък се оплака от брутален арест и разбита глава, което е видно и от разпространените тогава записи. 

Очаква се утре съдът да произнесе присъдата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови