7.5% ръст на заплатите на металурзите

03 април 2013 в 11:29 1493 0

7.5% увеличение на заплатите на металурзите бе договорено по време на преговорите между работодатели и синдикати. Снимка: БСК
7.5% увеличение на заплатите на металурзите бе договорено по време на преговорите между работодатели и синдикати. Снимка: БСК

Със 7.5% ще се увеличи минималната заплата в металургията.

Това договориха Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и представителните синдикатите – Синдикална федерация „Металици“ към КНСБ и Национална федерация „Металургия“ към КТ "Подкрепа", съобщи БСК.

При преговорите е постигнато съгласие и за увеличение на допълнителното заплащане за всеки отработен нощен час с 8.3%, както и за увеличение с 11.1% на горната граница в разходите на работодателите за безплатна храна и/или добавки към нея (до 5.00 лв. на ден).

Ще има също 100% увеличение на допълнителното подпомагане при пенсиониране, извън предвиденото в Кодекса на труда (1000 лв.), както и допълнително обезщетение при прекратяване на трудовите правоотношения.

Въвеждат се компесаторни механизми при достигане на инфлация над 8%, ще има и допълнителни мерки по осигуряване на безопасни условия на труд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!