600 души от "Напоителни системи" са без заплати над 2 месеца

12 април 2013 в 12:06 1294 0

напоителни системи
напоителни системи

Близо 600 души от държавното предприятие "Напоителни системи" чакат заплати за общо 2 500 000. Служителите, които не са взели още февруарските си заплати, работят в помпените станции в рисковите райони с високи води.

Освен това, предприятието има натрупани задължения за ток и материали, които трябва да разплати незабавно. Положението в държавното дружество е „бедствено“, коментира Анелия Иванова от синдикалната федерация „Земеделие“ към КТ "Подкрепа".

"Голяма част от тези помпени станции, които работят в момента на Дунав, са изключително остарели и морално, да не говоря и технически. Държавата въобще не помисля затова да инвестира в нова техника, която, може би, ще бъде и по икономична за енергия. По чисто синдикалната ни тема: забавянето на заплатите на работещите в точно тези клонове, които работят, мога да кажа, денонощно в моментите, когато имаме високи води.

Тези хора последно получиха заплати за декември месец и януари им се дължат заплати за два месеца февруари и март месец. Проблемът може да се яви от страна на НЕК например, защото беше поставен този въпрос, че имат задължения към електроразпределителните дружества и че те са отправили заплахи, че ще спрат тока точно на тези клонове. Тогава вече със сигурност ще имаме заливане на цели населени места", каза Иванова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови