30 дарени картини за лечение с ваксина за рак на мозъка в България

Вероника Шербанова 20 декември 2012 в 18:57 2938 0

Благотворителна изложба за ваксина за рак на мозъка в Петрич
Благотворителна изложба за ваксина за рак на мозъка в Петрич

Варненски художници дариха 30 картини за изложба в подкрепа на създаването на център за лечение на злокачествен мозъчен тумор в България. Картините са изложени в голямата зала на община Петрич.

Благотворителната изложба "Остани... да посрещнем заедно предизвикателството!" ще продължи до 6 януари.

Инициативата е на художника Владимир Димитров, който е вторият българин, лекуван от злокачествен тумор на мозъка с т. нар. ваксина срещу рак на мозъка.

До момента тя е поставена на трима българи. Точното наименование на ваксината е ”специфична имунотерапия при болни с рецидив на мултиформен глиобластом”. Тя е строго индивидуална, изработва се за всеки отделен пациент след отстраняването на злокачественото образувание и не може да се използва профилактично.

Засега в Европа методиката се прилага единствено в клиниката в белгийския град Льовен от проф. Стефан Ван Гол. Използва се още в Германия, САЩ и Япония.

Набраните с изложбата средства ще бъдат използвани за създаването на Референтен център за лечение на злокачествени мозъчни тумори по тази методика.

Центърът ще се намира в УМБАЛ “Св. Йван Рилски” в София, където има болнична база, технически възможности и сертифицирани лекари-специалисти за прилагането на специфичната имунотерапия.

Подобни благотворителни изложби имаше вече във Варна и София, където се проведе под патронажа на белгийския посланик Негово превъзходителство Марк Микелсен.

За въвеждането на този метод на лечение у нас работи фондация „Остани“ с председател д-р Емануил Найденов. Това е фондацията, която подпомогна заминаването на тримата българи в Белгия, където им беше поставена ваксината.

Досега по тази методика са лекувани 50-годишната Любка от Петрич, 44-годишният Владимир от Варна и 55-годишният Сергей от Лъки. Те се чувстват добре месеци след поставянето на ваксината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!