15 хил. другари поискаха оставката на Борисов (снимки)

17 ноември 2012 в 09:18 2880 3

Около 15 хил. души се събраха на  протестния митинг на БСП в София. Снимка: Деян Барарев
Около 15 хил. души се събраха на протестния митинг на БСП в София. Снимка: Деян Барарев

Около 15 хил. души се събраха на провелия се днес в София национален протестен митинг на БСП под мотото "Да сложим точка на катастрофата ГЕРБ".

Повече от 50 автобуса бяха паркирани в района на катедралния храм „Свети Александър Невски”, където бе проведен митингът. На протеста се бяха събрали хора от столицата и страната, включително майки с малки деца и детски колички.

От построената до катедралния храм-паметник сцена изказвания направиха политици и граждани, които отправиха послания за за референдума за АЕЦ "Белене", за борбата с младежката безработица и за грижата за младите майки и децата.

Лидерът на партията Сергей Станишев, придружен от младежи, извървя разстоянието от централата на партията до площада пред „Св. Александър Невски" пеша.

В началото на протеста пред сцената се появи мъж със знаме на партия "Атака". Той беше забелязан от депутата Антон Кутев. Мъжът беше помолен да напусне, за да не провокира с поведението си. 

Днешният митинг, организиран от БСП, включва България в засилващите се европейски протести през последните месеци, заяви пред събралото се множество депутатът от левицата Янаки Стоилов. 

Той акцентира върху това, че все повече хора се надигат срещу голямата безработица и срещу свиването на социалните разходи.

Изказвания от сцената направиха също зам.-председателката на младежкото БСП Вероника Делибалтова, червената депутатка Мая Манолова, кметове от БСП, както и обикновени граждани.

Сред присъстващите на площада бе и бившият президент Георги Първанов, който не бе на сцената до червения елит.

Последен пред събралите се говори лидерът на партията Сергей Станишев.

"Всички ние сме тук, не само защото идва зима и хората тънат в мизерия, не само защото наближават съдбовни избори. Ние сме тук, защото ГЕРБ вкараха България в тежка криза", заяви той.

"За нас смисълът е не само да се измете това вредно управление. Ние искаме мандат от хората за промяна, която е дълбока, която дава перспектива за възраждане на българската страна", каза още Станишев.

Трябва да спасяваме България, това не е шега работа. Наследството на ГЕРБ ще е ужасяващо за всички, ще трябва огромна работа, за да изправим страната на крака", допълни лидерът на БСП.

От днес ще се обръщаме към Бойко Борисов с думите "Оставка", заяви в заключение Станишев.

Призивът му бе придружен от поредното скандиране "Оставка" и "Мафия" от събралите се на митинга.

На площада протестиращите развяваха червени знамена, български трикольори, както и плакати срещу ГЕРБ, премиера Борисов и финансовия министър Симеон Дянков.

Част от лозунгите гласяха: "ГЕРБ води България към ликвидация", Достоен труд за достоен живот" и "Търпението и мълчанието свършиха".

Това е вторият национален протест срещу ГЕРБ, който социалистите свикват откакто са в опозиция. Първият бе на 1 май т.г. и бе под мотото "Ден на гнева". 

Очаквайте по-късно подробен видеорепортаж от събитието!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!