1000 доброволци помагат на трудноподвижни хора

Владимир Йончев 12 декември 2012 в 21:57 1857 0

Хора с увреждания.
Хора с увреждания.

1000 доброволци в 120 общини са обявили готовност да се включат в кампания за помощ на трудноподвижни хора. 

Националната инициатива„ДНЕС помага“ бе открита с церемония във Военния клуб, на която присъства заместник-посланикът на Американското посолство в София Брайън Далтън. Отец Ангел, протосингел на Софийска света митрополия, извърши водосвет за началото на кампанията. Музикантите Данчо Караджов, Дичо, Кристина Димитрова, Теди Кацарова, балетна формация „Жестим“, както и младежи с увреждания поздравиха присъстващите със свои изпълнения.

Далтън приветства стартирането на „ДНЕС помага“ в месеца, в който се отбелязва също Международния ден на хората с увреждания и Международния ден на човешките права. Той даде за пример своята страна, където „доброволчеството е толкова разпространено, че може да се види във всяка сфера на живота“. В САЩ съществува изградена достъпна среда, достъпни автобуси, скосени тротоари, рампи, които се използват не само от гражданите с физически проблеми, а и от майки с колички и възрастни хора. В САЩ има 52 млн. души с увреждания, до които стои поне по още един човек с важна роля в техния живот, каза още Далтън.

„ДНЕС помага” ще се реализира в цялата страна с подкрепата на Българската православна църква.

Основната цел е да подпомогне и разнообрази живота на трудноподвижните и самотни възрастни хора и гражданите с физически и зрителни увреждания, да подобри условията им на живот и да съдейства за разрешаване на конкретни социални проблеми. Инициативата цели да улесни достъпа до информация и обслужване, да предостави равен достъп до градска и социална среда и да подкрепи хората в затруднение.

Инициативата не е финансирана, а се прави само и изключително на доброволни начала.

Предвижда се те да изготвят „Карта на препятствията“, на която да се обозначат местата, на които има нужда от  пешеходни пътеки и светофари със звуков сигнал, местата с високи бордюрите - препятствие за количките и всички обществени сгради, до които няма равнопоставен достъп. Други предвидени дейности са помощ в дома – почистване, пазаруване, пране, гладене;  Посещения на държавни и общински домове за трудно подвижни и самотни възрастни хора, помощ за хората с двигателни и зрителни проблеми да излязат извън домовете си на разходка.

Набирането на доброволци за участие в кампанията продължава. Всеки, който е готов да отдели няколко часа седмично, за да помогне на трудноподвижни хора да излязат на разходка, да напазаруват, да си платят комуналните сметки или да стигнат до офис на държавна административна структура, могат да се запишат за участие в кампанията на адрес [email protected], като попълнят необходимия формуляр, призовават организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови