10 заразени с Хепатит А след сватба

26 октомври 2012 в 17:56 1904 0

Храна най-вероятно е заразила сватбари с Хепатит А. Снимка: БГНЕС
Храна най-вероятно е заразила сватбари с Хепатит А. Снимка: БГНЕС

Минимум 10 души са заразени с Хепатит А и са настанени в университетската болница  "Света Марина" във Варна след сватбено тържество. По първоначални данни сред тях има и няколко магистрати, съобщи bTV.

Районната здравна инспекция във Варна проверява дали заразяването е станало в заведението, в което отпразнувана сватбата.

Групата се е черпила на 15-ти октомври в ресторант на крайбрежната алея. От датата на сватбата досега са регистрирани над 10 случая на болни от Хепатит А от гостите на сватбата.

Изследват се всички присъствали на тържеството и до края на деня ще стане ясно колко е общият брой заболели, уточниха от варненската болница.

3500 са регистрираните болни от Хепатит А в България към днешна дата, обяви преди дни главният епидемиолого д-р Ангел Кунчев в интервю за bTV. Миналата година по същото болните са били 4300. 

Епидемични взривове в София, Перник, Ихтиман, Видин, повишена е заболеваемостта в Бургас. Обикновено пикът на „болестта на мръсните ръце“ е през октомври и ноември, уточни Кунчев.

Болестта се предава по фекално-орален път, както и чрез заразена храна. Инкубационният период на болестта е между 20 и 45 дни. Първите два-три дни на проявяването й са нехарактерни – гадене, повръщане, отпадналост – симптоми, характерни и за грип например.

Симптомите, които вече могат да наведат на мисълта за хепатит, са пожълтяване на бялото на окото и потъмняване на урината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови