Тренд: Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ е близо 7%, 6 партии влизат в парламента при избори днес

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се увеличават с 6% спрямо юли, но позицията им не споделят 47% от българите

OFFNews 14 септември 2023 в 08:16 4597 1

Народно събрание

Снимка БГНЕС/архив

Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ е близо 7 на сто. Повишава се делът на хората, които смятат, че предсрочни парламентарни избори са необходими. 

Това показват данните от проучване на ТРЕНД, проведено по поръчка на "24 часа" в периода между 2-ри и 8 септември чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24.9% сред гласуващите, следвана от обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ (18.3%). „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 16.1% от гласуващите. Четвърто в подредбата е ДПС (13.4%), а петото място остава за БСП (8.7%). ИТН също запазват позицията си на ръба на парламентарната бариера.

Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%), като не се наблюдава динамика спрямо последното проучване на агенцията през юли. 

22% изразяват положителна оценка към работата на кабинета „Денков". Отрицателната се повишава в трето поредно изследване, като през септември достига 68%. Най-големият дял на подкрепа правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ - над три четвърти от тях подкрепят кабинета. Запазва се разделението в отношението спрямо правителството сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Незначителна промяна има и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето на тона между правителството и държавния глава, положителната оценка за работата на президента е на познатите нива от 36%, а отрицателната - 52%.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец те достигат 31%. Въпреки това мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, се споделя от близо половината (47%) от българите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9339

1

Анализи

14.09 2023 в 23:17

Допитване проведено сред 1000 души, платено от 24 часа. Много е съмнително като знаем кой стои отзад