Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Невероятно, но факт: При Станишев БСП е най-добре на избори

Миков би рекорда на Първанов за най-лоши резултати

Владимир Йончев 13 октомври 2014 в 20:40 13492 14

Противно на общоприетото мнение, на парламентарни избори БСП под ръководството на Станишев се представя по-добре, отколкото под ръководството на Първанов.

Една лъжа повторена 100 пъти, накрая започва да се възприема като истина. Манипулацията започва да изглежда още по-достоверна, ако не се базира на чиста лъжа, а на извадени от контекста верни факти.

В продължение на близо десетилетие слушаме как Сергей Станишев е абониран да губи избори. От тази опорна точка обикновено се правят изводи в две посоки:

1. Че предшественикът на Станишев Георги Първанов е бил роден победител и е печелил изборите

2. Че без Станишев Столетницата би се представила по-добре.

Нито едното е вярно, нито другото.

Най-голямата загуба за БСП като процент събрани гласове е по времето на Георги Първанов. През 2001 г. ръководената от Първанов социалистическа партия взема 17,15% от гласовете, въпреки че 4 години уютно е била в опозиция, а в властта се е мърсил "злият Костов", който както знаем е виновник за всички беди във вселената.

Тогава БСП е едва трета политическа сила, но това е отчетено като голям успех.

Всъщност за всичките 25 години демокрация БСП е печелила парламентарни избори само 3 пъти. Последният път под водачеството на Станишев. А най-разгромната загуба, която надминава и загубата на Първанов е точно на изборите сега - първите, на които БСП се явява без Станишев.

Първите избори на БСП с председател Михаил Миков начело са най-лошата загуба на БСП по 2 показателя - най-нисък процент и най-малък брой събрани гласове. На 5 октомври 2014 г. БСП спечели едва 505 527 гласа или 15,40%.

Сега социалистите възприемат това като разгромна загуба, но има поне 3 критерия, по които са търпели още по-разгромни загуби.

На тези избори те поне са втори. Защото през 2001 г. бяха едва трети.

Разликата им сега с ГЕРБ е само 2,12 пъти.

При лидерството на Първанов загубиха от НДСВ с 2,5 пъти разлика. Втората по големина загуба също е под ръководството на Първанов - през 1997 г. БСП губи от СДС с разлика 2,37 пъти.

Още един критерий, по който може да се измери колко разгромна е една загуба, е дали врагът формира мнозинство.
През 1997 г. СДС печели 137 депутати, през 2001 г. НДСВ печели 120. Единствено ГЕРБ все остава под чертата - 117 през 2009 г., 97 през 2013 г. и 84 сега.

И последният критерий, по който може да се оцени дали един лидер си върши работата е колко гласове от своето политическо пространство разпилява.

През 1997 г. БСП под ръководството на Първанов прелива на идейно близката "Българска евролевица" 234 хил. гласа или 5,5% и още 51 хил или 1,2% към БКП.

Сега под ръководството на Михаил Миков БСП прелива към АБВ 4,15%, към "Движение 21" на Татяна Дончева 1,2% и незивестно колко към Патриотичния фронт и "Атака", които получиха изненадващо добри резултати за сметка на БСП. Ако погледнете разбивките на социолозите ще видите, че най-големия поток от хората гласували преди за БСП са отишли към АБВ, а след това към Патриотичния фронт.

Единствено на изборите, на които БСП се е явявала под ръководството на Станишев гласовете вляво не са се разпилявали.

Разбира се БСП могат да си измиват ръцете със Станишев, колкото им е удобно и едва ли някой ще се впечатли от това. Не са много хората, които ще седнат да се вглеждат в партия, спечелила почти толкова гласове, колкото двете БЗНС-та останали под 4-процентовата бариера на изборите през 1991 г. Но ако се присетят, че пропагандата още не е отменила математиката, може и да се представят по-прилично на следващите избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews