Култът към личността или как разумът изчезна

Любомир Аламанов Последна промяна на 24 юли 2020 в 10:21 16542 3

Правило № 21 на кризисните комуникации: Когато си в криза, не губи връзка с нормалността. Нормалността беше тук първа, уважавай я.

Снощи активисти на ГЕРБ започнаха кампания, като си лепнаха на профилните снимки надпис: "#АзВярвам на Бойко Борисов". Снощи станахме свидетели на уникален момент. Преломен момент. Моментът, в който политиката отстъпи пред религията. Моментът, в който една политическа партия, с всичките й плюсове и минуси, се превърна в секта. Моментът, в който политическата логика угасна пред сляпата вяра...

Вместо да обърнат внимание на критиките, вместо да се чуят желанията за поне някакви реформи, вместо да потърсят отговорност сред редиците си за огромната корупция, вместо да се извадят на светло всички обществени поръчки, вместо да се възстанови репутацията и независимостта на институциите, вместо да има върховенство на закона, вместо да направят така, че младите да не искат да бягат, вместо да поемат отговорност за пропилените милиарди, вместо да направят поне една истинска визия за бъдещето ни, вместо да поемат отговорност защо нямаме нормална държава, активистите на ГЕРБ затънаха в сектантско религиозно преклонение и сляпа вяра във Вожда им.

Него, еднокнижният, който ни докара до тук, който опростачи политиката, който отказа всеки нормален човек даже и да мисли за политика, който купуваше всеки и всичко с държавен ресурс, който реже лентичка на всеки километър, защото няма какво друго да покаже, който се държи като насилник към всеки интелигентен и инакомислещ, който съсипа всички институции, който настани ченгета и приятели на всички позиции,
който крие ченгеджийското си комунистическо минало, който превърна лъжата в основен политически похват,
който отказа да се освободи от Държавна сигурност и партийни секретари в обкръжението си, който жертваше даже хора от собствената си партия, само и само да оцелее, който презира всички, даже интелигентните кърджалийски дами, на него Му се кланят, с неговото име тръгват напред, погазват бъдещето на държавата, само и само да са му верни.

Къса се всякаква нишка с реалността. С нормалността. Губи се идеята за общност. Разбива се смисълът да сме държава.

Моля ви, разберете. Не искаме вяра, а искаме действия, реформи, върховенство на закона, зачитане на човешките права, нормалност. Искаме нормална държава. А не религиозно безумство.

Не знам кой е измислил тази кампания. Но само заради нея ГЕРБ трябва да слезе от власт. И да остане в историята. С всеки ден неадекватните действия само задълбочават кризата.

Ще се изучава този момент, категорично. И след векове. Епохата "Култът към личността или как разумът изчезна". Може и научно-популярно филмче да направят. Анимационно. С Барни Ръбъл...

Не ви искаме баджовете. Искаме да живеем в нормална държава. Не искаме религиозни сектанти. А нормални европейци. Не искаме преклонение пред личност. А нормални съвременни политики.

Управляващите вече се превръщат в пречка даже за нормалния разум. Дано си отидат по-бързо, преди да избухнат в религиозен плам… И преди да досъсипят държавата, обществото и бъдещето на децата ни…

Б. ред. - Любомир Аламанов е един от най-известните пиар специалисти в България. Препечатваме позицията му от фейсбук профила му с негово разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3064

3

Александър Петров

26.07 2020 в 13:52

Добре е да се знае, че всички, които са си сложила лейбъла "аз вярвам" вече са фотографирани, и дори да го изтрият, интернет не забравя.

15508

2

Бухльо

25.07 2020 в 09:38

Добро утро. Че то с Баце на уста вървят още от 2009 насам. А най-лошото е, че тогава това беше масова вяра. Не в политиката или в програмата им, не в екипа им, не в аргументите им. В Баце.

9265

1

Човека

24.07 2020 в 19:08

Кратко и точно казано!