Кънчо Стойчев: Нито Борисов, нито БСП ще могат да управляват

Георги Савчев 28 март 2013 в 08:06 7901 21

Кънчо Стойчев. Снимка: БГНЕС
Кънчо Стойчев. Снимка: БГНЕС

Кънчо Стойчев е социолог, главен изпълнителен директор на TNS за Балканския полуостров. През 1991 г. основава ББСС "Галъп Интернешънъл" - агенция за социологически изследвания.

Възниква ли разпознаваем политически субект след протеста?

Общата нагласа за подкрепа на подобни нови партии е значима. Говорим за потенциал от порядъка на милион гласоподаватели, на декларативно ниво. Но движенията се разроиха, досега преброихме 5-6 инициативи, а вероятно са и повече. Това разрояване обезкуражи голяма част от онези хора, които биха искали да гласуват за нещо ново, гражданско, така че в момента шансът някоя от тези групи да влезе в парламента е минимален. Или ако влезе, то ще е една група. Изобщо няма да се състои онова обновление и онзи порив, с който хората бяха на улиците.

Като цяло има спад на тези нагласи - нещо ново да добие представителство. Има голямо разочарование, има временно затишие. Но тъй като проблемът, заради който хората не гласуваха, не е решен изобщо, рано или късно те ще се събудят с ясната визия, че отново са излъгани. И този път няма да се размине само с разходки по улиците.

А след вота? Никакво мнозинство няма да има легитимна власт?

Никой няма да може да управлява. Това не го казвам злорадо. В момента ние сме в необичайна ситуация. Не се достигна до катарзис. Защото това правителство хвърли властта просто ето така. Същевременно ГЕРБ има цялата власт в момента, тоест отново се тръгна по пътя на мимикрията и тоталната заблуда и лъжа. Най-добрият специалитет на Борисов са димните завеси. Това ще доведе рано или късно до ново невиждано избухване на гражданството.

Дори и да спечели изборите Борисов няма да може да управлява. Той може да властва силово, но да управлява не може. Той ако можеше да управлява, щеше да управлява три години и половина и нямаше сега да казва, че има един малък пропуск в цялото управление – че е забравил, че хората трябва да са живи. Това за политиката е смешно да се твърди.

Няма да може и БСП да управлява. Няма да може и никаква друга комбинация сериозно да управлява. Ще се направят вероятно и такива опити, но това ще бъде загубено време, тъй като задачите, до които сме стигнали като страна, са ясно и отчетливо формулиране на 3-4 приоритета, не повече, широко съгласие по тези приоритети и дългогодишна програма за реализацията на тези приоритети. По партиен път това няма да се реши. Но не казвам, че трябва да стане без партиите. Партиите са необходимото зло, но акцентът е върху необходимо. Ситуацията е такава, че няма да се стигне до работеща формула без национално съгласие.

И влизаме в спирала от избори?

Или спирала от избори, или спирала от провали. Ето, виждате, минаха две седмици. Това правителство е смехотворно. Те нямат никакво намерение да направят каквото и да е. Единствената гениална идея, която родиха, е да ротират милиционерите пред изборните секции. Това се равнява на идеята: за да няма венерически болести, ще ротираме проститутките по публичните домове. Борбата с венерическите болести не става с ротация на проститутките, а има някакви други мерки, които се взимат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!