Алекс Алексиев: Нашите турци не се подават лесно на радикализация

OFFNews 21 август 2017 в 10:13 29079 8

Идеята, че атентат като този в Барселона не може да се случи у нас, е абсолютно нелепа. Нелепа обаче е и идеята, че ще се случи. Но опасността за България е много по-малка. 

Това каза председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев по бТВ. В Източна Европа има местен ислям, който не е радикализиран. Нашите турци например не се поддават лесно на радикализация, обясни Алексиев.

По думите му предстоящото ни председателство на Европейския съвет едва ли има значение за терористите. Не знам даже дали знаят какво е това, заяви Алексиев и допълни, че по-голямо значение има радикализацията, която протича на места, и службите трябва да следят внимателно този процес. 

Трудно може да се говори за предотвратяване на тероризма, даже нещата стават по-лоши, смята Алексиев. 

Факт е, че в Европа атентатите вече са всекидневие. В последните две години в 13 държави, най-вече в Западна Европа, има 150 атентата или опита за атентати. Това е почти всяка седмица. В същото време радикализацията продължава, подчерта експертът. 

20 хил. джихадисти отидоха от Европа в Близкия Изток, а не обратното, какво ви говори това? Фактически Европа става мястото, където се радикализират ислямистите, каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

8

Hissarion

22.08 2017 в 15:07

"Нашите" турци?! Този изперкал чичка колко турци държи? Аман от псевдоексперти - поживяли в чужбина и се върнали да ни просветяват в тайните на мисълта си.

14355

7

neverland

21.08 2017 в 14:37

Докторът, бидейки човек от "кухнята", е прав, но и социокултурните и икономически доводи на хеле-то си ги биват. Това е относителност, там където един вижда военната намеса като причина, друг вижда икокономическия строй и политическата система.

14355

2

neverland

21.08 2017 в 10:41

Някъде бях мернал новина, че въпреки усещането ни за зачестили атентати, чисто статистически те намалявали последните години, сравнено с периода отпреди 15-20 години, например.