Тренд: ДПС и Слави Трифонов в люта битка за третото място

OFFNews 18 март 2021 в 09:45 10583 0

Пет формации са сигурни участници в следващото Народно събрание, а две - с реални шансове. 45% заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, но пандемичната ситуация крие рискове за избирателната активност. 

Данните са от проучване на „Тренд" по поръчка на в. 24 часа, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 9 и 14 март 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1004 души на възраст 18+.

45% от всички анкетирани лица декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Трябва да се има предвид, че разпространението на Ковид-19 може да повлияе на избирателната активност и тя да се окаже по-ниска от измерената в проучванията. 

Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, докато 17% все още се колебаят.

38% от гласуващите на парламентарните избори декларират, че ще се възползват от възможността за пренареждане на партийната листа чрез преференциално гласуване за определена личност. 45% няма да се възползват. 

В най-малка степен привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ ще пренареждат листата на партията, докато сред новите формации като „Изправи се! Мутри вън" и „Има такъв народ" близо половината от техните симпатизанти декларират, че ще гласуват преференциално за определена личност. 

В настоящото проучване, представихме на респондентите списък на партиите и коалициите, максимално наподобяващ изборната бюлетина – с подредбата на ЦИК и точното изписване на всяка една формация.

Не се наблюдава сериозна динамика в електоралните нагласи в сравнение с проучването на „Тренд" от миналия месец.

Коалицията ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с 28.8% от заявилите, че ще гласуват. БСП е на втора позиция с малко над 5% дистанция от своя основен опонент. Третото място остава оспорвано, като „Има такъв народ" (12.7%) и ДПС (12.1%) са на малка разлика помежду си. Демократична България е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5.9% подкрепа от заявилите, че ще упражнят правото си на глас. „Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО остават на ръба на парламентарната бариера съответно с 4.1% и 4% от гласуващите. Останалите формации остават засега под 4%-вия праг представителство в Народното събрание, като „Патриотична коалиция Воля-НФСБ" събира 2.5%, Възраждане 1.1% и АБВ, които се ползват с 1.1% подкрепа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови