OffNews.bg

Радостин Василев пусна запис от събрание на ПП: Какво правим, като поискат имунитета на Борисов

Пресконференция на депутата отцепник Радостин Василев в БТА започва в 11 ч. OFFNews следи на живо събитието. 

На пресконференцията заедно с Василев присъстват проф. Николай Радулов, Кирил Веселинов, Светлин Стоянов, Венцислав Петков и Деян Петков, които са част на управителния съвет на гражданското движение "Силна България". 

“На 13 юни м.г. напуснахме ИТН, защото мафията проби в партията. Една година по-късно се оказа, че това, което казваме, е факт и ИТН са едни 11 души, които безропотно подкрепят ГЕРБ. За съжаление, една година по-късно аз и част от колегите ми сме изправени в подобна ситуация, в която е напът да се сформира коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. Аз не мога да подкрепя такава коалиция, ще гласувам против и ще напусна парламентарната група на ПП”, обяви Радостин Василев. Абсолютна заблуда е твърдението, че ще правят конституционна реформа с ГЕРБ, каза той.

Василев обяви, че ще прати на медиите 5-часов запис от Националния съвет на ПП, проведен онлайн вечерта на 21 май. И пусна на брифинга кратка част от него, като преди това каза, че няма тайни записи.

“Твърденията, че са направени някакви записи, са пълни лъжи, никой не е правил подобни записи. Вчера г-н Петков беше много уплашен, не знам защо - явно от принципната позиция, която ще представим днес пред вас", коментира Василев. Той беше категоричен, че не е записвал никой от ПП-ДБ в парламента, нито в офисите им. 

След това обаче той заяви, че има един запис - на онлайн заседание на национален съвет на ПП:

„На 21 май неделя получих имейл от председателката на националния съвет Таня Султанова, че ще се проведе в неделя вечерта национален съвет - изключително важно събитие, което ще се проведе онлайн и някакви хора ще са на „Чаталджа“ - тесния кръг до Кирил Петков", каза Радостин Василев.

От записа става ясно, че Петков и Василев очакват скоро да бъде поискан имунитетът на Бойко Борисов и посочват, че Христо Иванов (ДБ) е предложил как да се реагира при такъв сценарий: да се състави парламентарна комисия за имунитета „по европейски стандарти“, която да работи поне шест месеца, докато бъде гласувана съдебната реформа.

Радостин Василев обяви, че ще напусне парламентарната група на ПП-ДБ, но че ще остане в парламента, "за да се бори с Бойко Борисов".

На въпрос защо не е реагирал на записа още след 21 май, Василев отговори: "Не съм реагирал, защото не съм член на националния съвет и второ, защото си легнах към 12, а сутринта трябваше да карам детето си на училище. Слушах го до един момент и спрях, защото не исках да участвам в тази уйдурма. После слушах записа в колата си”, твърди той.

По време на конференцията Радостин Василев съобщи, че снощи шефът на ДАНС Пламен Тончев му е назначил охрана, тъй като има опасения за безопасността му. 

Снощи съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков предупреди, че днес депутатът от неговата група Радостин Василев ще покаже пред медиите 4-минутен монтаж на 10-часови записи, които е правил на групата на ПП и "Демократична България" в офисите на формациите и в парламента.

Миналата година през юни Василев напусна по подобен начин и партията на "Има такъв народ", заедно с няколко свои колеги, като обяви, че "мафията е пробила" в партията. Впоследствие се оказа, че той е заплашвал депутатката от ИТН Христинка Иванова да се отцепи от групата заедно с него.