Радостин Василев: Не мога повече да подкрепям Трифонов. Мафията пробива ИТН (на живо)

Радостин Василев и петима депутати напускат парламентарната група и партията

Ружа Райчева, Йорданка Веселинова 13 юни 2022 в 17:45 18966 13

Радостин Василев

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Радостин Василев

"С огромна тъга даваме тази пресконференция. Не мога повече да подкрепям действията на Слави Трифонов и напускам "Има такъв народ", каза министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който заедно с група депутати от "Има такъв народ“ дава извънредна пресконференция.

"Мафията пробива ИТН", обяви Василев.

По-рано днес стана ясно, че депутати от парламентарната група на "Има такъв народ" дезертират, като по този начин "Продължаваме промяната" почти събраха така нужния им кворум. Впоследствие лидерът на ИТН Слави Трифонов потвърди информацията и обвини отцепниците от парламентарната му група, че "най-вероятно са купени с постове или пари".

Василев заяви, че зад Трифонов стоят задкулисни интереси и че бъдещето на България е по-важно от лоялността към партията.

"Мафията проби в Има такъв народ", обяви Радостин Василев.

Заради това Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков, Радостин Василев, Светлин Стоянов, Николай Радулов напускат партията и парламентарната група.

"ИТН се самоизчегърта", заяви Василев.

По думите му Трифонов е излъгал, че решението за излизане от коалицията е било предварително обсъждано с групата на ИТН. Той самият е разбрал, че ще бъде изтеглен, 30 минути преди изявлението на Трифонов.

Радостин Василев обяви, че му е неизвестно как е станал министър на спорта. По думите му непосредствено преди назначението му Трифонов му казал, че ще оглави спортното министерство, което му се било "паднало", но не го искал. От този момент той не се е срещал с Трифонов.

"За огромно съжаление, най-вероятно задкулисието проби при нас...", каза той и призова да бъде публично подложен на детектор на лъжата за това дали му е предлагано нещо в замяна на напускането на папката.

Министърът призова на такъв да се подложи и Тошко Йорданов за да каже дали защитава интереси, свързани с интереси в МРРБ.

Радостин Василев каза, че ИТН пази интереси, свързани с регионалното министерството. По думите му дори имало шега, че правителство ще има, докато Гроздан Караджов е министър. Според него той е поставен незнайно как в кабинета - на негово място е трябвало да застане Георги Георгиев, човекът в ИТН, който се занимавал с разкриването на ин хаус поръчки.

Василев каза още Северна Македония не е истинската тема за разпада на коалицията.

"Г-н Трифонов не иска да е на всяка цена в политиката. Разбира се, че не иска. Той е бизнесмен", лаконично отбеляза той.

Стана ясно още, че Трифонов е изпращал Тошко Йорданов, за да спира проверки, започнати от Радостин Василев. 

Министърът в оставка каза още, че не е купен и за втори път настоя да бъде подложен на полиграф.

"Всички помнят какво стана с Татяна Дончева, тая схема при нас не минава", обяви той.

Василев е категоричен, че други депутати от ИТН ги подкрепят, но всички са подложени на голям натиск. По думите му такъв е имало и към него. Той заяви, че в партията е имало вътрешен бунт срещу Караджов, защото не е разчистил кадрите на ГЕРБ.

"Това министерство е харизано на мафията", каза Радостин Василев. 

Георги Георгиев добави, че е "станало страшно" след като е поискал проекторешението за АПИ да мине и през парламентарната комисия за противодействие на корупцията. 

Иво Атанасов каза, че ИТН е функционирала "изключително трудно" като партия.

"Тя е лидерска партия. На нас това ни беше ясно. Но при учредяването ѝ бе приет устав, който бе потъпкван от ръководството на партията."

Атанасов каза, че решил да напусне партията, но не заради "някаква емоция". Той съобщи, че е взел решението още след Нова година. По думите му е решил да остане в НС, за да изпълни обещанието, дадено на избирателите. Иво Атанасов каза, че в 45-то и 46-то НС групата на ИТН била един отбор, но в 47-то НС на избраните народни представители нищо не се казвало и били държани в неведение.

Той попитал Тошко Йорданов, който му отговорил с думите: "Слави Трифонов е добър бизнесмен."

Атанасов каза, че всяка комуникация с ръководството на ИТН е прекратена, след като бе избрано правителството през декември. След това депутатите се информирали или от фейсбук, или когато се срещнат с парламентарната група в НС.

Той определи Тошко Йорданов като "пощенски гълъб" на Слави Трифонов, който им съобщавал взетите решения с думите: "Дългият реши това, Дългият каза това."

Когато депутатите задавали въпроси, им е отговаряно с думите "това не е ваша работа", както и че "ИТН е Слави Трифонов."

Той заяви, че съжалява, че не е свикал арбитражно-контролната комисия, за да изключи Тошко Йорданов от партията.

Атанасов определи публикацията на Слави Трифонов като "изключително унизителен":

"Той съди по себе си. Той съди по хората, за които явно работи... Г-н Трифонов, аз никога не съм продавал или предавал кауза. За мен продаването или предаването на каузата на ИТН го направи ръководството."

Депутатът каза още, че бивши депутати на ИТН работят за Стефан Янев. Той даде и име - Георги Попов, назначен в АПИ.

"За Слави Трифонов агонията е правителството, за мен е участието ми в ИТН."

Светлин Стоянов каза, че решението му да напусне партията е взето вчера след интервюто на Слави Трифонов.

"Моята червена линия е Орлин Алексиев", каза той.

Николай Радулов каза, че решил да напусне парламентарната група заради срещите със симпатизанти, които го попитали дали работата по райони ще е от избори на избори и провалилото се "изчегъртване" на кадри, свързани с ГЕРБ. Той добави, че не е купен.

Радулов заяви, че е потресен от изказването на Тошко Йорданов, че няма никакво значение какво мислят депутатите на ИТН, че ще гласуват, както им се каже, както и че "ИТН е Слави Трифонов".

Радулов съобщи още, че в политическото ръководство на партията влязъл шофьор на Слави Трифонов. По думите му ИТН се ръководи от мафията, а не от експертите и професионалистите.

Деян Петков заяви, че колегите му не са предатели и не са купени, но са разочаровани от ИТН.

Още отцепници от ИТН?

Радостин Василев заяви, че има още депутати, които сега гледат и ще им се вдъхне смелост. Той очаква още народни представители от ИТН да напуснат групата.

"Никой никого не е подкупвал, никой не е поемал никакви ангажименти. За първи път хората в ИТН взимат самостоятелни решения."

Той заяви, че Ива Митева е саботирала законодателната инициатива на коалиционните партньори.

Василев съобщи, че е получил покана да остане министър на "Продължаваме промяната" месеци преди разпада на коалицията. Петков пък му казал, че ако всички министри на ИТН били като него, работата би потръгнала.

Министърът в оставка, че саботажът от страна на ИТН започнал след проваления избор на Каримански като гуверньор на БНБ. 

Той каза още, че по време на коалиционните съвети от ИТН пазарели проценти и милиони. Василев и Атанасов допълниха, че от ПП се отнасяли към ИТН като с "мафиоти" и "саботьори". Според тях тези обвинения не са били безпочвени. По думите им "един-двама" от ИТН изпълняват заповедите на ръководството, а останалите са честни. 

"Това, че пред двама са застанали петима, приемете, че тези пет са най-смели." 

Депутатите на ИТН минали през детектор на лъжата

От изявленията стана ясно, че членове на ИТН минавали през тестове на таблети. На тези, които станали народни представители, бил направен и детектор на лъжата.

Какво предстои?

Петимата депутати заявиха, че ще подкрепят всяко решение, което е в интерес на държавата. Те казаха, че ще подкрепят и законопроекти на ИТН, които са правилни.

Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков, Радостин Василев, Светлин Стоянов, Николай Радулов декларираха, че за първи път са свободни.

Лъжа ли е бележката за Северна Македония?

Депутатите заявиха, че разбрали за бележката, която била написана от Кирил Петков за вдигане на ветото за членството в ЕС на Северна Македония, от медиите. Въпросният компромат бе изваден от Станислав Балабанов в интервю за bTV ден след разпада на коалицията. По думите му тя била написана от премиера във влака за Киев.

Иво Атанасов и Радостин Василев призоваха да не ги питат за такива теми, тъй като не били информирани и за партийните решения.

Атанасов съобщи, че групата на ИТН разбрала за напускането на министрите на ИТН от заседанието на МС миналата сряда, когато Радостин Василев дошъл в НС.

Радостин Василев е с охрана

Радостин Василев съобщи, че от няколко дни е с охрана. По думите му това се случило заради това, че се превърнал в лидер на разговорите за отцепване от ИТН.

"В групата ни цари страх", заяви той.

Той е получил заплахи още преди да започне да говори с народни представители от ИТН.

В 18:30 се очаква извънреден брифинг на "Продължаваме промяната", а в 19:00 ч. на ИТН. Очаквайте подробности! 

Абонирайте се за нашия YouTube канал!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

13

fiki

14.06 2022 в 10:31

ясно, работата е 'един преател', пропаганда и манипулации баш за антиваксъри

1767

12

fiki

14.06 2022 в 10:28

ще разбера да, значи да чакам, още чакам да ми се активира чипа от ваксината, 2023 ли беше?

1767

9

fiki

14.06 2022 в 00:01

@Rokhan я по конкретно, кой си е признал за 1 милион, къде пак ви промиват кратуните с простотии

22548

7

dolivo

13.06 2022 в 23:03

ако се сещате Жорж Ганчев на времето - Дългия, плешивия и т.н е същата бизнес плюнка.

Ганчев поне си беше кръстил партията ясно - бизнес блок, и продаваше места в парламента, лека му пръст.

-240

6

редовно четящ

13.06 2022 в 22:37

Мафията е влагала пари и надежди в бръснатия палячо и сега ще му търси сметка. Затова тошковци и тролове се мятат като риби на сухо.

-240

5

редовно четящ

13.06 2022 в 22:35

Блейк, тошко вероятно не си е обръснал точно веждите. Все пак има очаквания да му се подмазват.