OffNews.bg

Руски Ка-52 ''Алигатор'' ликвидира успешно два украински John-Deere 4830

Хеликоптер на Ка-52 „Алигатор“ на Въоръжените сили на Русия е постигнал боен успех срещу две украински машини в полята на Украйна, съобщи руското министерство на отбраната. Ведомството на Шойгу е публикувало и видеокадри от унищожаването на украинската техника, видеото присъства и в емисията на РИА Новости.

Според Москва в хода на успешна атака са били унищожени два германски танка „Леопард“, получени от Украйна като помощ от Запада. Руски военни блогъри анализират по този повод, че колкото повече Украйна губи чуждестранна военна техника, толкова по-малко Западът ще я предава на Киев, разбирайки, че на практика сам се разоръжава, като изпраща техниката си, макар и стара, за скрап в зоната на конфликта.

Руският военен експерт Юрий Кнутов разкри, че машините са били унищожени с помощта на хеликоптери Ка-52, които използват бордова радио-локационна система "Арбалет". Тя автоматично открива целите от разстояние 10-12 километра, и, както се вижда и на видеото, публикувано от руското военно ведомство, ги унищожава.

Независими военни анализатори, събиращи информация от открити източници потвърждават, че унищожената от руския „Алигатор“ техника е западна, но има разминавания по повод на марката и вида. Анализ на кадрите показва, че трофеите не са „Леопард“, а остарели западни машини John-Deere 4830. Модификацията на унищожената украинска специална техника е тип „самоходна пръскачка“ и се използва за обработка на селскостопански посеви с пестициди.

Russians have released a video in which they claim a Russian Ka-52 helicopter strikes on “Leopard 2 tanks.” Only for some reason this “Leopard” looks more like a tractor. For example, John Deere 4830. pic.twitter.com/0e1l2GEp2C

— Special Kherson Cat ???????????? (@bayraktar_1love) June 6, 2023

Leopard 2

John-Deere 4830