OffNews.bg

Сезират Брюксел за предрешен избор на управител на БНБ

Институтът за модерна политика (ИМП) ще сезира Брюксел за предрешения избор на управител на Българската народна банка (БНБ). 

Според ИМП "процедурата по избор на БНБ  протича в условията на формална прозрачност, ограничена конкуренция и очевидно има характер на процедурен камуфлаж, който трябва да легитимира предварително взето извън стените на институциите решение".

Становище на Института за модерна политика е изпратено днес до Народното събрание, Европейския парламент, Европейската комисия и Европейската централна банка. В него се изтъква и че ограничаването на правото на отделните народни представители да внасят номинации е спорно от конституционна гледна точка и ограничава конкурентния характер на процедурата.

Фактът, че процедурата не предвижда предварително представяне на писмени концепции от кандидатите пък не дава възможност за пълноценна оценка на професионалните виждания и качества на кандидатите от страна на съответните професионални общности и широката общественост.

„Широкият обществен интерес от финансова стабилност и почтеност в регулацията на банковия сектор, налага императивно изборът на нов управител на БНБ да бъде проведен при съблюдаване на най-високите стандарти на публичност, прозрачност и гаранции за реална конкуренция между кандидатите. За съжаление мнозинството в парламента не спазва тези изисквания и целта на течащата в момента процедура е просто да узакони вече взето решение”, изтъкна ръководителят на правния екип на Института за модерна политика Борислав Цеков.

Две са препоръките, които ИМП отправя: да бъде преразгледана процедурата за избор на управител на БНБ и да бъде спазена Конституцията и парламентарния правилник относно правото на законодателна инициатива, както и да бъде въведено изискване от кандидатите да представят писмени концепции, които да бъдат публикувани на сайта на парламента в разумен срок преди публичното изслушване.

Припомняме че новият управител на БНБ ще бъде избран не по-рано от 10 юли.