Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Иван Искров не подаде оставка като шеф на БНБ

ОFFNews 19 юни 2015 в 19:02 4381 3

Снимка БГНЕС

Иван Искров.

Настоящият управител на БНБ Иван Искров не подаде оставката си от поста, както беше планирано да стане днес.

Малко по-рано през деня пред БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова го призова да спази обещанието си, което той е дал в началото на месеца в неофициален разговор.

"Искров е заявил, че в момента, в който внесем и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката. С него определихме дата 19 юни, ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", закани се Стоянова на 4 юни.

До края на работния ден в деловодството на Народното събрание обаче никой не се е явил, за да внесе оставката на гуверньора на Българската народна банка.

Мандатът на Искров изтича през октомври. Депутатите обаче вече приеха законови промени, които улесняват предсрочното прекратяване на мандата му при избор на негов заместник.

Четирима са номинирани за поста му. ГЕРБ предложи бившият зам.-министър на финансите Димитър Радев, който е съветник в МВФ. Реформаторите подкрепят освен него и Бисер Манолов, финансиста и член на УС на гаранционния фонд, АБВ номинира Виктор Йоцов, работил в БНБ, а Патриотите - ректора на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов.

В случай че Искров не подаде оставка днес, както и стана, избор на нов управител може да има не по-рано от 10 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!