Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Жертвите на разбилия се в Тайван самолет са най-малко 23

Ивайло Анев 04 февруари 2015 в 15:50 6873 0

Най-малко 23 са жертвите при разбиването на пътнически самолет в река край тайванската столица Тайпей.

Първо бе съобщено за много по-малко жертви, но броят им се увеличава, след като спасителните екипи започнаха да опразват корпуса на самолета, предаде АП.

След излитането си самолетът АТР-72 /ATR-72/ на тайванската авиокомпания "TransAsia" с 58 души на борда - 53 пътници, от които две деца и 5-ма екипаж, се е завъртял на една страна във въздуха. Тогава закачил с едното си крило мост естакада, удряйки такси, в което също има пострадали и паднал в река Цзилун. По-голямата част от корпуса му е потънала на няколко десетки метра от брега.

Според пожарната служба в Тайпей 23-ма души са в неизвестност, други 16 са ранени и са откарани в болница.

Представител на противопожарната служба на Тайпей коментира, че хората, които са в неизвестност, или са в корпуса, или са били отнесени от реката. По думите му "нещата не изглеждат оптимистични".

"Хората в предната част на самолета вероятно са загинали", каза той.

Няколко от падналите във водата са успели сами да се доберат до брега. Трийсетина от пътниците са били туристи от китайски град Сянмън. 

Черните кутии на самолета са намерени и изпратени за анализ. От въздушното управлението съобщиха, че няколко минути преди самолетът да се разбие, пилотът е подал сигнал за бедствие и е съобщил за отказ на двигателя.

Самолетът е построен през април 2014 г., а последната техническа проверка е била на 26 януари. АТР-72 е двумоторен турбовитлов самолет, управляван от двама пилоти и предназначен за превозване на 74 пътници на средни разстояния. Произвежда се от френско-италианския консорциум АТР.

През юли 2014 г. самолет на същата компания се разби, като тогава загинаха 47 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews