Задържаха на яхта българин, издирван от властите на Австрия

OFFNews 13 септември 2022 в 18:20 2724 1

Архив

Снимка Архив

Снимката е илюстративна

Окръжната прокуратура в Бургас задържа за срок до 72 часа български гражданин, издирван за измами от властите в Австрия, съощи БТА.

На 22 юли е издадена Европейска заповед за арест от Прокуратурата в гр. Велс. С нея е мъжът е обявен за международно издирване.

Българинът Полихрон Луков, който е на 53 г., е установен и задържан от органите на реда на яхта в Поморие днес преди обяд. Той е осъждан, но реабилитиран. По време на задържането си днес първоначално се е представил за чужд гражданин, твърдял е, че не знае български език и е поискал преводач от френски или испански.

В заповедта е посочено, че българинът е набавял и предоставял фалшиви, особено защитени лични документи - дипломатически паспорти на чужди граждани, както и испански лични карти на част от тях. Пред измамените българинът се представял с друга самоличност, въвеждайки ги в заблуждение, че е посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис.

По този начин той ги заблудил, че може да присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера. Измамените чужди граждани са повече от десет. Общата стойност на настъпилата щета възлиза на 334 000 евро.

Престъпленията, за които е издадена Европейската заповед за арест от австрийската прокуратура, съответстват на престъплението измама по смисъла на чл.210 и чл.211 от българския Наказателен кодекс.

В сряда предстои Окръжна прокуратура - Бургас да поиска от съда по отношение на Луков да бъде постановена мярка за неотклонение „задържане под стража”, казаха за БТА от пресцентъра на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови