Полицаят, ранил момче в Плевен, стрелял с личното си оръжие

МВР тествало всички младежи, резултатите са отрицателни. Полицаят не е задържан, но министърът обеща случаят да не бъде потулен

Рени Петрова 07 юни 2024 в 15:40 3253 4

Представители на МВР и прокуратурата в Плевен

Снимка Стопкадър БНТ

Представители на МВР и прокуратурата в Плевен дават брифинг за стрелбата по автомобил с младежи

Полицаите от случая в Плевен, при който беше простреляно 19-годишно момче от униформен, са били в необозначен служебен автомобил и без униформи, стана ясно от брифинг на прокуратурата и Областната дирекция на МВР в града. 

За случая се разбра след изявление на прокуратурата в четвъртък, като от ОДМВР-Плевен съобщиха за стрелбата час след съобщението на държавното обвинение. 

На простреляното момче е направена операция и то е в добро състояние. Уцелено е в гърба от втория изстрел, произведен от единия полицай. 

От държавното обвинение съобщиха, че версиите на младежите, които са били в колата, където се е возел и раненият младеж, и на полицаите, се разминават. Служителите на реда твърдят, че са се легитимирали и са спрели автомобила за проверка. Другите участници - общо петима младежи, твърдят, че стрелбата е заради засичане на пътя. Пострадалото момче все още не е разпитано.

Според ръководството на МВР полицаите са изпълнявали "оперативно-издирвателни дейности" с кола на МВР, която обаче не е обозначена. Това е налагало и да са без униформи. Стана ясно, че служителят е стрелял с личното си оръжие.

Директорът ГДНП Атанас Илков посочи, че полицаят има право да го носи на работа, но няма право да го използва. Оръжието е иззето. Версията на униформените е, че решили да проверят автомобила на младежите, тъй като бил с бургаска регистрация. 

Стрелялият униформен не е задържан. Причината - оказвал съдействие и няма риск да се укрие.  Той е отстранен от работа и ще бъде привлечен като обвиняем. Все още се уточнява какво обвинение да му бъде повдигнато, тъй като се чака съдебно-медицинска експертиза за нанесената телесна повреда на 19-годишния младеж. 

Петимата младежи в автомобила са тествани за алкохол и наркотици, като резултатите са отрицателни. От четиримата полицаи в служебния автомобил е тестван само служителят, произвел изстрелите. Младежите обаче твърдят, че колата на униформените е криволичела.

Автомобилът, в който е бил раненият, е иззет. От полицията отказаха да отговорят кога е иззета колата и верни ли са твърденията, че ден след случилото се от МВР се обадили на шофьора, за да остави автомобила. 

От МВР не отговориха дали полицаите са съобщили за случая и стрелбата. Стана ясно, че сигнал на тел.112 е подаден от младежите.

Полицаят, стрелял по колата, е в системата на МВР от 20 години и е с 20 награди. Наказван е 2-3 пъти административно. 

Ще бъдат назначени две експертизи - балистична и съдебномедицинска, които ще се извършат в София, за да се избегнат съмнения за пристрастност и предубеденост.

Представител на прокуратурата се е срещнал с бащата на пострадалото момче и с техния адвокат. 

Коментар дойде и от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който определи действията на полицая като неадекватни. 

"Некомпетентна, непрофесионална и неадекватна реакцията", каза министърът и допълни, че е разговарял с бащата на момчето и го е уверил, че всеки ще си понесе отговорността.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -885

    4

    nms

    07.06 2024 в 17:54

    Поредната мутра в поредната феодална област.
    Какво ти дисциплинарно изхвърляне, тоя трябваше да е с повдигнато обвинение и да търка ареста.

    14369

    3

    случайно прочетох

    07.06 2024 в 16:31

    "МВР тествало всички младежи, резултатите са отрицателни." Защо? Какво са направили децата? Нали само един е карал колата?
    Имам чувството, че в провицията си живеят още в комунизма и мутренските времена!
    Пострадалото момче трябва да съди пищовлията, а от МВР да го изхвърлят дисциплинарно и да му вземат и личното пищовче!

    1005

    2

    craghack

    07.06 2024 в 16:25

    Този път стреляните са български момчета, студенти. И пак се прикрива буклука с пистолета. Предният път бяха циганета и всички викаха ура и браво! Гнус!

    750

    1

    pr07ecH70r

    07.06 2024 в 15:52

    Мръсни боклуци МВР!!! Милиционери! Бабаити, които си мислят че са над всичко и всеки! Как ли ще се чувства сега въпросният главун без патлак? Ако решат сега хората да му потърсят отговорност? БГ съдът никога няма да обвини полицай, нека не се залъгваме!

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх