Бедствено положение в област Хасково заради пожарите

OFFNews 26 юли 2023 в 19:35 4736 0

Горят стърнища, смесени гори, храсти и треви

Снимка Пиксабей - архив

Горят стърнища, смесени гори, храсти и треви

В Хасковска област е обявено бедствено положение заради пожари в почти всички общини на областта, с изключение на Тополовград. Това стана с моя заповед преди малко, съобщи пред БТА областният управител Красимир Ангелов.

Администрацията вече поиска помощ от Министерството на отбраната - военнослужещи, които да се включат в потушаването на стихиите, допълни Ангелов.

От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" също са призовали за огнеборци от съседни на областта региони.

"Горят стърнища, смесени гори, храсти и треви. Поради изключително високите температури и силни пориви на вятъра пожарите се разрастват, предвид динамичната обстановка и с това се създава трудност при овладяването им, което от своя страна създава предпоставки за засягане на населените места. Съществува опасност от увреждане здравето на хора, както и опасност за причиняване на значителни вреди на гори, земеделски насаждения, жилищни и стопански постройки и имущество на граждани и стопански субекти", заявиха от областната администрация.

Областният управител Ангелов нарежда включването на горски служители и доброволните формирования към общините, поискана е и верижна техника за прокарване на просеки.

Най-интензивен е пожарът край любимецкото село Дъбовец в Източните Родопи. Там пожарните коли са вече над 10, информираха от РДПБЗН. Вятър и пресечен терен затрудняват гасенето. Още четири автомобила огнеборци са изпратени на разразило се огнище край село Сусам, община Минерални бани.

Пожари са избухнали и край селата в община Любимец Георги Добрево и Оряхово, където огънят е в близост до фотоволтаичен парк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!