17-годишен преби момче на 13 в Русе

OFFNews 24 юни 2021 в 10:06 3388 0

Снимка БНТ

Момче на 13 години е било пребито от 17-годишен в Центъра за настаняване от семеен тип в Русе, съобщава БНТ.  Полицията проверява случая, а детето е прието в Спешното отделение на местната болница. 

Бащата на детето твърди, че е нямало да разбере, че синът му е ритан и блъскан до припадък, ако не са имали предварително записян час за медицински преглед за заболяване на 13-годишния. Пред кабинета го видял с шинирана ръка и рани по главата.

Момчето е разказало, че 17-годишен няколко пъти е ударил главата му в пода. Социалните работници обаче забранили на бащата да снима сина си.

Валентин Йорданов се е обърнал за помощ към Центъра за обществена защита. "Беше пребит като куче. Видях го с очите си, видяха го и полицаите", казва Георги Георгиев - адвокатски посредник и координатор на Центъра. 

Директорът на секретариата на БЧК-Русе Антоанета Ябязанова заяви, че е имало възпитател по време на побоя и той е взел мерки веднага. "В тийнейджърска възраст могат да се случат такива случки. За съжаление при нас се настаняват и деца, които са с малко по-сериозно девиантно поведение", добавя тя. Ръководството на центъра за настаняване от семеен тип твърдят, че наказани няма да има, защото персоналът си е свършил работата.

Според бащата синът му е настанен в социалното заведение, след като без разрешение е прибирал няколко вафли от съседен двор и ги разделил с приятелите си. Баща му решил да го накаже: "Опънах му два, три шамара", казва Валентин Йорданов. 

Версията на бащата е, че когато на следващия ден се върнал от работа, децата му ги нямало. От съседи разбира, че социалните работници ги отвели. Георги Георгиев - адвокатски посредник и координатор на Центъра, обясни, че в 11 ч. е подаден устен сигнал за деца в риск и само за няколко часа социалните са успели да съберат всички служби и да изведат децата. "Има над 60 ръкописни листа протоколи, има и онлайн заседание, на което от присъствалите 8, са се подписали само двама", добави Георгиев. 

Бащата твърди, че не е родител, който не се грижи за децата си - има стабилни доходи и строи автомагистрали. Няма собствено жилище, защото продал къщата си, за да осигури средства за лечението на сина си, който е с увредени лимфни възли.

След като случаят на Валентин станал известен, хора му осигурили квартира на символичен наем в центъра на Русе и му подарили телевизор.

Мъжът вече е завел дело срещу социалните служби, а Административният съд е отменил мярката за дъщеря му Преслава. Детето обаче все още не е вкъщи заради обжалване на решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!