Наводнения в Перник, евакуират хора от Батановци

Ирина Евгениева 11 януари 2021 в 16:16 4491 0

Река Струма е заляла къщи в махала "Андрейна" в Батановци, съобщиха от Община Перник. Кметът Станислав Владимиров е на място, както и екипи на пожарната. Наводнените къщи са около шест. 

Започва и укрепването на трафопост в близост до р. "Конска" край Ярджиловци. Реката е излязла от коритото си, много ниви са под вода. Река Конска в Брезник също е излязла от коритото си в землищата на брезнишките села Велковци и Сопица. Наводнени са дворове и земеделски земи. В участъка между разклоните за селата Сопица и Слаковци водата е достигнала почти до главния път.

Доброволци изграждат дига по река "Конска", която да предпази пътя за Ярджиловци. Междувременно автоматизирана техника работи по изграждането на диги по останалата част от "Конска", както и по река "Мещичка" в махала "Кръстина" в селото.

Мазето на 13-о училище в пернишкия квартал Мошино и котелното на 7-о ОУ "Георги С. Раковски" в квартал Ралица са пълни с вода.  

Приземен етаж от къща в Рударци също е наводнен и е евакуирана трудно подвижна жена.   

Имало е и опасност от затлачване на двата моста на река Рударска в квартал Църква. На място са кметът на квартала, екип на РСПБЗН - Перник и багер с щипка за изчистване на насъбралите се боклуци.

На 30 сигнала за отстраняване на последиците от падналите обилни валежи в областта са реагирали служителите от РДПБЗН – Перник.

По-рано днес в Трън бе обявено бедствено положение заради обилните валежи и високите нива на река Ерма.

Областният управител на Перник Емил Костадинов обясни пред ZaPernik, че заради обилните валежи притокът в язовир "Студена" се е увеличил и за това се е наложило изпускане на повече от предвиденото количество вода от него. "В момента се изпускат 6 кубика в секунда", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!