САЩ поиска официално изхвърлянето на Русия от Олимпиадата

OFFNews 25 септември 2017 в 08:20 2501 0

Президентът на Американската антидопингова агенция Тревис Тайгърт се обяви офицално за пълно отстраняване на Русия от зимната Олимпиада в Пьончан. Изказването му е пред "Гардиън".

"Световната антидопингова организация трябва да постъпи по този начин, както го направи за Рио. Тоест, да препоръча пълно отстраняване на Русия от Игрите. Също така да позволи на спортистите да се състезават под неутрален флаг, ако докажат своята чистота", каза американецът.

Според него проблемът е в това, че допускане на Русия ще даде ужасяващ сигнал на целия спорт. "Всяка друга мярка ще означава освобождаване на провинилия се от затвора", изказа се образно Тайгърт.

На 14 септември националните антидопингови агенции на 17 страни, сред които САЩ, Великобритания и Канада, се обявиха са отстраняване на руснаците от Олимпиадата през 2018 година заради скандалите. Те получиха подкрепа от още 12 държави.

Разследването на МОК стартира през лятото на 2016 година след доклад на Ричард Макларън, шеф на WADA. С документите се занимават две комисии. 

Окончателно решение се очаква всеки момент. Игрите в Пьончан започват на 9 февруари, така че много време за мислене няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови