Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Русия проведе алтернативна параолимпиада за руските и беларуските спортисти

OFFNews 22 март 2022 в 12:26 2371 0

Снимка wikimedia

Русия организира алтернатива на Параолимпийските игри в Пекин в отговор на санкциите срещу руски и беларуски спортисти. 

На 4 март Международният параолимпийски комитет (МПК) забрани на атлети от Русия и Беларус да участват в Зимните параолимпийски игри в Пекин (4-13 март 2022 г.) заради руската инвазия в Украйна. Руската им алтернатива "Ние сме заедно в спорта" се проведе от 18 до 21 март в сибирския град Ханти-Мансийск с участието на Руската федерация, Беларус, Таджикистан, Армения и Казахстан. Спортистите се състезаваха в 6 дисциплини - биатлон, ски, алпийски ски, сноуборд, кърлинг с инвалидни колички и хокей.

Руският президент Владимир Путин определи забраната за участие в Пекин 2022 на руски спортисти като "най-големия цинизъм". 

„Щетите бяха нанесени не само на невинни спортисти, но и на нашите параолимпийци, които никога не се отказват, преодолявайки всички трудни препятствия в живота си, за да спечелят световната подкрепа и възхищение, като вдъхновяват милионите хора да повярват в това, което са в състояние да постигнат", каза той по време на откриващата церемония на "Ние сме заедно в спорта", цитиран от ТАСС.

В изявлението си Путин отбелязва, че "в последните години голям брой значими спортни състезания бяха белязани от събития, които са несъвместими със спорта, неговия дух и характер".

"Многократно станахме свидетели на съмнително предубедено съдийство и клевета, враждебна гротеска и откровени провокации. Видяхме как идеите на самия Пиер дьо Кубертен са методично и все по-силно изкривени, а някога свещените принципи на спорта са ерозирали. Буквално пред очите ни равенството се превърна в перверзна толерантност, справедливостта - в двойни стандарти, а борбата за чистота в спорта - в политически ангажирана диктатура на антидопинговата бюрокрация", заявява руският президент.

Преди войната в Украйна Русия беше санкционирана от Световната антидопингова агенция (WADA) заради използването на забранени вещества от руските спортисти. Путин беше лишен от спортни титли, включително почетния Олимпийски медал от МОК и черния колан по таекуондо, както и от поста почетен президент на Международната федерация по джудо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews