Радо Янков и Сани Жекова ще посетят хижа "Алеко"

OFFNews Последна промяна на 10 август 2017 в 16:17 1079 0

Звездите на българските зимни спортове Радослав Янков и Сани Жекова се включват в събота (12 август) в проекта на Българската федерация по ски "Бъди навън, бъди активен, бъди свободен от зависимости".

Той е част от националната програма на Министерството на младежта и спорта, за изпълнение на младежки дейности по чл. 10А от закона за хазарта за 2017 година. Носителят на световната купа в сноуборда Янков и водещата ни състезателка в този спорт Жекова са лица на проекта на БФСки.

Програмата на събитието в събота пред хижа "Алеко" стартира в 10,00 ч. В информационния пункт всички желаещи ще могат да брошури, стикери с послания и програма за деня.

В 10,30 ч ще бъде направено разпределение на младежите по дейности. Първата дейност е алпийска стена за катерене и включва - екипировка и обезопасителни средства за алпийска стена и специализиран екип - инструктори и специалисти първа помощ.

Втората дейност - съоръжение "Въжени градини" – е ситуирано на 100 метра в посока писта "Витошко лале". Там младежите ще бъдат обучени от специализиран екип от инструктори, като ще получат екипировка и обезопасителни средства.

Третата дейност включва поход с планински водач от х. Алеко до Черни връх. Тя ще стартира непосредствено от чешмата пред хижата.

Четвъртата дейност включва спортни игри. Най-атрактивна се чертава да е петата дейност, а именно фото „кабина” с разположен до нея пункт за чай. Тук младите хора ще могат да се снимат с нашите изтъкнати спортисти по сноуборд Радослав Янков и Александра Жекова, както и да поговорят и споделят техния добър пример. По-късно снимките ще бъдат качени в страницата ни във фейсбук - Бъди навън, бъди активен, бъди свободен от зависимости". От там всеки ще може безплатно да си свали своята снимка.

Целта на проекта е широкото популяризиране на здравословните навици сред голям брой младежи и активизирането им за спорт и физически дейности на открито. Преди седмица на семинар в Банско вече бяха обучени първата група младежи, ментори от специалисти психолози. Тяхната цел е да разпознават зависимостите и рисковото поведение на младите хора.

Места на изпълнение на дейностите (спортни игри на открито, катерене по алпийска стена, преминаване през въжени градини, поход, стрелба с лък, тенис на маса, шествие с велосипеди) по проекта са: София и Самоков 12 август, Банско, Разлог, Троян, Пловдив, Берковица, Боровец, Сапарева баня 12 и 13 август.