Легендата в ски скоковете Мати Никанен си отиде на 55 години

OFFNews 04 февруари 2019 в 14:30 5854 0

На 55-годишна възраст почина легендата в ски скоковете Мати Никанен. Финландецът е починал тази нощ, съобщиха от Международната федерация по ски (ФИС).

Причината за смъртта на четирикратния олимпийски шампион все още не е ясна. През лятото на миналата година обаче Никанен обяви, че е болен от диабет.

Той има четири олимпийски титли от Игрите през 1984 г. в Сараево и 1988 г. в Калгари, а освен това е и сребърен медалист от 1984-а. Мати е и шесткратен световен шампион. До ден днешен той е единственият финландец с паметник приживе.

На шанцата Мати ще се запомни и с титаничния си сблъсък с Йенс Вайсфлог. Той беляза десетилетието между олимпийските игри в Сараево през 1984 година и тези от Лилехамер 1994 година. Двамата проведоха през 80-те години класически златно-сребърен спор с разменено преимущество. Крайният резултат е в полза на Никанен – 4:3 олимпийски златни медали в полза на финландеца и 5:2 при световните титли.

Още по време на активната си кариера той започва с пиянските си издънки. През 1986 година срещу него е заведено следствие заради кражба на бира и цигари. По-късно същата година по средата на сезона в северните дисциплини финландецът решава, че ще замине на романтична ваканция в Шри Ланка с тогавашната си съпруга Тина Хасинен.

В края на 2009 година финландската полиция започна разследване срещу Мати, който бе арестуван заради нападение над съпругата си. Никанен, който има няколко присъди за това, наранил Мерви Тапола в лицето и ръката, след като я нападнал с нож навръх Коледа.  Той е обвинен в опит за убийство, но три дни по-късно е освободен, след като Тапола оттегля жалбата си.

46-годишният Никанен бе осъден на четири месеца затвор и през 2006 година за физическо насилие, отново над половинката си. През 2005-а година той получи ефективна присъда от 26 месеца затвор, след като прободе свой приятел с нож в гърба. По-късно обаче Никанен е оправдан.

След като приключва с кариерата си, Мати многократно се бори с проблемите си с алкохола, като през това време сменя коренноразлични занаяти. Положението му се влошава драстично и през 1994 година той продава всичките си медали. Две години по-рано Никанен започва кариерата като певец и дори издава няколко албума, първият от които е доста успешен в родината му. В края на 90-те години, притиснат от финансови проблеми, работи за секс телефон, както и стриптизьор в бар. 

През 2012 година Никанен успява да се стабилизира, намира нова приятелка - Сузана, и планира да се ожени за пети път. След като приятелката му го напуска, той отново тръгва надолу, а междувременно здравето му все повече се влошава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!