Германия с двойна победа в преследването, Витоци свали Вирер от върха

OFFNews 16 февруари 2019 в 21:08 1184 0

С двойна победа за Германия и рокада на върха във временното генерално класиране ще се запомни преследването на 10 км за Световната купа при жените в Солт Лейк Сити.

Победата грабна Денизе Херман, която тръгна от седма позиция и финишира за 28:03.4 минути, като завъртя две наказателни обиколки. Втора, на 4,2 секунди остана сънародничката й Франциска Хилдебранд, която направи една грешка и водеше след последната стрелба, но беше изпреварена в последните 600 метра. Третото място зае финландката Кайса Макарайнен с изоставане от 16,5 секунди и три грешки в стрелбата.

За Херман това беше трета победа в кариерата, докато Хилдебранд попадна на подиума за девети път. Макарайнен пък се качва за 84-и път на почетната стълбичка. Четвъртото място се определи с фотофиниш между норвежката Марте Олсбю Рьозеланд и състезаващата се за Словакия рускиня Анастасия Кузмина, които завършиха с по 4 наказателни обиколки на 27 секунди зад Херман.

Италианката Лиза Витоци финишира шеста на 55,6 секунди с две грешки и излезе временно начело в генералното класиране за СК за първи път в кариерата си. Витоци се възползва от провала на досегашната лидерка и нейна сънародничка Доротея Вирер, която остана едва 20-а и сдаде върха. Вирер имаше кошмарна стрелба, като сбърка осем пъти и завърши на повече от 2 минути зад победителката.

"Това е нещо, за което мечтая от дете. Ако някой ми беше казал, че ще изляза лидер в класирането още тази година, нямаше да му повярвам", коментира щастливата Витоци, която събра 713 точки, докато Вирер върви втора със 706.

Българките Десислава Стоянова и Даниела Кадева, които трябваше да започнат с 57-ми и 59-и номер в днешното състезание, не стартираха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови