Федерацията по биатлон изпитва финансови затруднения преди Пекин 2022

OFFNews 04 ноември 2021 в 12:45 1412 0

Българска федерация по биатлон изпитва огромни затруднения непосредствено преди старта на олимпийския сезон. Притесненията този път не са свързани със състоянието на отбора и състезателите, а с липсата на нормално финансиране, информираха от централата.

Ситуацията поставя под въпрос участието на най-добрите биатлонисти от страната в стартовете за Световната купа до края на годината, които ще определят участниците на Игрите в Пекин 2022 идния февруари.

Бюджетът на най-успешния български зимен спорт поначало бе орязан със 150 хиляди лева в сравнение с предолимпийската година преди Пьончан 2018 с мотива, че летните игри в Токио 2020 се отложиха с 12 месеца. Тази редукция бе придружена с обещанията от Министерството на младежта и спорта, че зимните федерации ще бъдат дофинансирани в последното тримесечие на тази година, за да завършат нормално квалификациите и подготовката си за Олимпиадата в Китай. Това обаче така и не се случва.

Зимните игри в Пекин са от 4 до 20 февруари 2022 година и за тях MOK взе решение квотите да се определят до 16 януари, така че броят на българските състезатели в китайската столица ще стане ясен след участието им в началните 6 кръга за Световната купа, първият от които е след три седмици - на 27 ноември в Йостерсунд, (Швеция), като до Коледа предстоят още три кръга из Европа.

Българската федерация си е поставила възможната цел да има максимален брой участници - 4 мъже и 4 жени на Олимпиадата в Пекин, но това може да се случи, само ако се осигурят обещаните средства, за да се стартира във всички Световни купи. В момента, обаче, след няколко срещи със служебния министър на спорта Андрей Кузманов и неговите заместници, все още не е ясно как и кога ще се подпомогнат зимните федерации.

Това затруднява неимоверно организацията и логистиката на националните отбори в преследването на квоти за Зимните олимпийски игри в Пекин, алармират от БФБиатлон.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки