Едва не застреляли Фуркад на тренировка

OFFNews 19 януари 2018 в 16:08 4941 0

Доминаторът в биатлона Мартен Фуркад едва не се простил с живота си по време на тренировка, когато бил едва 15-годишен.

За инцидента разказва самият французин в автобиографията си "Mon rêve d’or et de neige", която излезе през ноември и стана хит на пазара. Случаят е от началото на кариерата на Фуркад, който се увлича по биатлона покрай по-големия си брат Симон. Родителите му го пускат в една от най-известните школи в Алпите - Вийяр-де-Ланс.

Заради лошо време стрелковата тренировка била пренесена от огневия рубеж на закрито стрелбище. Младите биатлонисти отработвали движенията без патрон в цевта, като целта била изработване на автоматизъм в действията.

Те се наредили пред огледална стена и по сигнал от треньора поставяли пълнителите на пушките и се прицелвали в своето отражение и натискали спусъка. Изведнъж се чул шум от изстрел и огледалото пред Фуркад се разбило на парчета. Първоначално той помислил, че вината е него, че не е изпразнил оръжието след преместването на закрито.

Оказало се, че изстрелът е произведен от момиче, което стояло зад него. Куршумът 22 калибър минал на сантиметри от главата му.

Споменът все още е жив в съзнанието на Фуркад и е един от най-ярките в живота му. В книгата си той споделя също, че е бил пред отказване след първата година, когато го наляга т.нар. пролетна депресия, характерна за представителите на зимните спортове. Само след шест месеца обаче той си връща мотивацията и разбира, че биатлонът е любовта на живота му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови