Чудо: Влади Зографски се смали и трябваше да си отреже ските, за да скача

Владимир Йончев Последна промяна на 24 ноември 2016 в 22:53 14001 3

Владимир Зографски

В уникална и невиждана досега ситуация изпадна единственият българин в ски-скока. На измерванията преди първото за сезона състезание в Рука (Финландия) се оказа, че Владимир Зографски е с един сантиметър по-нисък, отколкото е бил през лятото.

Тъй като в този спорт дължината на ските зависи от ръста на спортиста, се наложи Влади да отреже ските си, за да го допуснат да скача.

С отрязаните ски и объркания център на тежестта Зографски се представи трагично и беше един от най-слабите в състезанието.

Не е ясно как ще продължи сезонът за него нататък. Ските на Зографски за този сезон са поръчани чак през август, а са дошли преди 10 дни. Старите му ски също са по-дълги от новия му, по-нисък ръст.

При абсурдното измерване, Зографски е настоявал да бъде измерен втори път, защото няма как да се е скъсил в сравнение с предишните сезони. Съдията обаче не е позволил.

Това не е първият проблем на младия самоковец с екипировката. Досега обаче проблемите бяха свързани с килограмите, които пък имат връзка с максимално допустимата дължина на гащеризона. През 2013 г. точно когато беше в най-добра форма, Влади беше дисквалифициран на два пъти, защото отслабваше с няколко грама под нормата за неговия гащеризон, а нямаше втори по-тесен.

Извън тази случка квалификацията в Рука ще се запомни с изключителното представяне на Полша, която класира и седмината си скачачи за състезанието, при това на много челни места. Квалификацията беше спечелена от поляка Мачей Кот, но в това класиране не влизат първите 10 в ранглистата, които се класират по право и затова скоковете им не се оценяват.